Nu op de radio: Ons Eiland, Altijd Dichtbij

Inwoner van Middelharnis knapt historisch voertuig op

Foto

Door Emiel Vijfhuizen - Wim de Bonte, woonachtig in Middelharnis, werkte de laatste twintig jaar als kraanmachinist op een telescoopkraan in de bouwsector. Sinds drie jaar maakt hij gebruik van de VUT-regeling. Vlak na de Tweede Wereldoorlog ontwikkelde hij zijn voorliefde voor bijzondere voertuigen.

"Mijn vader had twee jeeps, die hij gebruikte voor het landwerk. In deze jeeps mocht ik af en toe stiekem rijden, hetgeen ik prachtig vond," vertelt Wim. Jaren later kwam hij een prachtige jeep tegen. Oude herinneringen kwamen boven en hij besloot om deze jeep op te knappen. "Mijn zoon zag op een dag een auto staan met oorlogslampjes. Toen we ernaar gingen kijken, bleek het om een Dodge Beep te gaan. Het was een prachtige auto, alleen er moest nog veel aan gebeuren. Ook deze auto restaureerde hij volledig, om er vervolgens zelf in te gaan rijden." Wim vond het opknappen van auto's eigenlijk net zo leuk als het autorijden. Nadien knapte hij onder meer een aantal Dodge ambulances en een Willys Jeep op.

Half-track
In 1990 kocht Wim de Bonte een Half-track. Een Half-track, of halfrupsvoertuig, is een (pantser)voertuig dat van achteren voorzien is van rupsbanden en van voren van een paar wielen. Dit voertuig liet hij ophalen door een transportbedrijf. "Ik besloot het voertuig helemaal te ontmantelen, liet alle onderdelen stralen en ik bouwde de Half-track van lieverlee weer op. Recent kocht hij een andere Half-track (zie foto). "Dit voertuig is in de periode tussen 1940 en 1945 naar Europa gekomen en heeft ten tijde van de Tweede Wereldoorlog in deze contreien gereden. Na de oorlog werden de voertuigen verdeeld over diverse Europese landen." Op termijn werden de Half-tracks afgeschaft, omdat men overging tot volledige mechanisering. Hierna maakten de Europese landen gebruik van 'volrupsvoertuigen'. De Half-tracks werden tot en met de Jom Kippoeroorlog met groot succes in Israel ingezet. Thans wordt een aantal voertuigen door Israel gebruikt bij de grenstroepen.

Europese verzamelaars, waaronder Nederlanders, kochten een aantal voertuigen op. Wims onlangs aangeschafte Half-track weegt circa 9000 kilo en heeft een zescilinder motor. Aan de voorzijde vind je de rubberen banden, gevuld met massief rubber. Op het voertuig is een bepantsering van zes millimeter pantserstaal aangebracht en aan de voorkant is een lier aangebracht. "Ook dit voertuig ben ik aan het opknappen; het is een uit de hand gelopen hobby, waar ik erg veel plezier aan beleef. Binnenkort hoop ik ermee over de openbare weg te rijden!", aldus Wim de Bonte.