Nu op de radio: Archipel bij nacht

ISGO 20 jaar

Op 20 september 1989 werd in Middelharnis het kleinste samenwerkingsverband van Nederland opgericht: het Intergemeentelijk Samenwerkingsverband Goeree-Overflakkee, ofwel ISGO. Een samenwerkingsverband dat volgens Binnenlandse Zaken eigenlijk niet had kunnen bestaan, maar dat dankzij Gedeputeerde Staten toch tot stand kwam.

Het doel was ‘vanuit de gedachte van verlengd lokaal bestuur te streven naar een evenwichtige ontwikkeling van het gebied van de deelnemende gemeenten.'

Vandaag, 20 jaar later, viert het ISGO een bijzonder jubileum. Niet groots, maar wel met gepaste trots. Het ISGO heeft haar taken de afgelopen 20 jaar zien groeien van ‘de uitvoering van de gemeentelijke milieutaak' naar ‘het initiëren en coördineren van de integrale ontwikkeling van het gebied Goeree-Overflakkee.'

Dit houdt in dat het ISGO verschillende projecten op het terrein van de ruimte, milieu volkshuisvesting, economie, recreatie en toerisme, volwasseneneducatie, landbouw, water, verkeer, klimaat en collectief vraagafhankelijk vervoer, regionaal behartigt.

Zo werken de gemeenten binnen het ISGO dus samen aan levensvatbare kernen met goede voorzieningen en een gezonde economie. In samenwerking met maatschappelijke organisaties zet het ISGO zich in voor het behoud van cultuurhistorische elementen in het landschap en de aanleg van ruiter-, men-, fiets- en wandelroutes.

Dit alles met vertrouwen in de toekomst. Ook ná een eventuele gemeentelijke herindeling zullen deze taken voortgezet worden.