Jubileum editie Truckrun een succes

Foto behorende bij Jubileum editie Truckrun een succes
Foto behorende bij Jubileum editie Truckrun een succes
Foto behorende bij Jubileum editie Truckrun een succes

Op zaterdag 15 juni 2013 meldden zich 189 ridders van de weg welke samen zo'n 75.000 paardenkrachten beteugelden. 181 Trucks en 8 (rolstoel)bussen verzamelden zich in Middelharnis om de bewoners van Hernesseroord te vervoeren voor de 25e Truckrun. De bewoners kijken al weken reikhalzend uit naar dit spektakel, maar natuurlijk ook de dames en heren chauffeurs die graag hun vrije zaterdag opofferden om deze dag voor deze mensen mogelijk te maken.

Terugblik
PFFFFT giert de lucht door het remleidingsysteem van een grote blauwe truck. De laatste bewoner is weer veilig op het terrein van Hernesseroord terug. Met een beetje hulp komt ook deze bewoner weer veilig op de grond, een brede glimlach op zijn gezicht. "PFFFFT hoor ik ook naast me," Ad Hameete, medeorganisator van dit evenement, voelt alle spanning en emotie uit zich vloeien. Iedereen is weer veilig binnen, er zijn geen grote ongelukken gebeurt. Dankbaar, tevreden en gelukkig kijkt hij weer terug op de 25e editie van de truckrun. Ad Hameete: "We zijn vanmorgen gestart met wat regen, maar gaandeweg de ochtend is het droog geworden en de zon straalde boven het konvooi. Op de heenweg meende nog wel een weggebruiker dat een verkeersregelaar hem maar doorgang moest verlenen en reed tegen hem aan, gelukkig niet hard en zonder verdere gevolgen voor de verkeersregelaar, maar niet voor die weggebruiker. Na een heerlijke picknick konden we weer terug naar Middelharnis. In Nieuwe-Tonge moesten we nog snel even de route omgooien omdat we door een geparkeerde auto een bocht niet konden halen, maar dankzij snel optreden van de verkeersregelaars, de politie en de organisatie heeft het konvooi geen oponthoud gehad en waren we precies op tijd weer op de bestemde plaats. Kortom weer een geslaagde dag!"

Muziek
Om stipt 09:30 uur reed de eerste truck weg vanaf Hernesseroord. Begeleid door de vrolijke tonen van blaaskapel de Neutekrakers uit Middelharnis/Sommelsdijk zijn de bewoners ingestapt en werden ze uitgetoeterd door dit korps die het 25 jarig jubileum van dit evenement aangreep om de bewoners en chauffeurs te verrassen. Maar zij niet alleen, op de terugweg stond op het terras bij Brasserie 't Wapen van Stellendam de Dweilband Valse Hoop die geen valse hoop bood maar vrolijke muziek ten gehore bracht. En ook bij Herkingen werden de bewoners verrast op vrolijke noten van het korps Vooruit uit Oude-Tonge.

De rit
Onderweg stonden en zaten weer heel veel mensen te zwaaien en mee te genieten van al de vrolijke bewoners in de trucks en bussen. Het levert altijd spectaculaire beelden op zoveel trucks achter elkaar. De transportsector is een grote werkgelegenheid op Goeree-Overflakkee. Om de Truckrun in goede banen te leiden zijn er een aantal politiewagens en -motoren op pad en zijn er zo'n 60 verkeersregelaars actief om het verkeer veilig af te wikkelen. Natuurlijk geeft een stoet voertuigen welke de dorpen op het eiland passeert altijd wat overlast, dat is lastig te voorkomen. De organisatie stelt dat ze er alles aan doet dit zoveel mogelijk te beperken door de keuze van de route.

Bedankt
Terug in de feesttent bedankte regiodirecteur van Hernesseroord Harry Bosma de organisatie van de Truckrun en de chauffeursvereniging Flakkee voor 25 jaar organiseren van het fenomeen Truckrun. Bosma benadrukt dat de bewoners hier altijd heel erg naar toeleven. Een week van feestvieren en herdenken was achter de rug vanwege het 40-jarig bestaan van Hernesseroord. Zaterdag was de laatste feestdag van de feestweek, er was geen betere afsluiting van deze feestweek te wensen dan de Truckrun. Dat iedereen dit ook zo ervaren heeft lijkt Bosman duidelijk, gezien de enthousiaste reacties van iedereen. Met iedereen bedoelt hij ook echt iedereen: cliënten, medewerkers, vrijwilligers en chauffeurs.

Kijk voor meer foto's in het fotoboek van Wilko van Dam.

DeltaFiber