Koude Haringvlietoversteek 2009

Foto

De ochtend begon mooi, er was niet al te veel wind en het water lag er redelijk vlak bij toen de organisatie begon met opbouwen van de tenten voor de Haringvlietoversteek. De tenten waren gesponsord door 't Wapen van Stellendam. In deze tenten konden de deelnemers zich omkleden voor de oversteek. Tevens werd de route opgehangen zodat de deelnemers het Expo-strand duidelijk konden vinden en werd er een deel strand afgezet voor de finish.

Na 13:00 uur begon het al snel druk te worden met deelnemers, er waren namelijk 127 inschrijvingen voor deze zwem(prestatie)tocht, waarvan er op de dag zelf 112 van start zijn gegaan. Bij het aanmelden kregen de deelnemers een badmuts en een vuilniszak uitgereikt. De badmuts was voorzien van hun startnummer, dit is voor de organisatie noodzakelijk om zo snel mogelijk te controleren of elke deelnemer die gestart is ook weer bij de finish aankomt. De deelnemers deelden, terwijl ze op de bus wachten, hun tactieken en ervaringen over de Haringvlietoversteek. Om 14:30 uur reden de eerste twee bussen van Contiki Holland met deelnemers richting Hellevoetsluis. Nadat de organisatie in de bus nog een korte instructie had doorgegeven, konden de zwemmers zich bij de strandtent van de Hellecat voorbereiden voor de start. Daarna werd om 14:50 uur de laatste groep deelnemers opgehaald door de bus, zodat alle deelnemers aan de Hellevoetse zijde kwamen.

Ondertussen werd het startgebied vrij gemaakt van watersporters door de Hellevoetse Reddingsbrigade. Tevens lagen ook al de andere begeleidingsboten en kanoërs gereed om mee te varen met de deelnemers. Een luid getoeter was het startsein voor de Haringvlietoversteek en het deelnemersveld rende het water in om te beginnen aan een zware en moeilijke eerste kilometer tegen de wind in, van de totale 3,4 kilometer lange tocht.

Helaas was de wind aangewakkerd en waren de golven een stuk groter geworden. Dit resulteerde dan ook in zes uitvallers in het eerste kwartier na de start. Deze uitvallers werden door de dichtstbijzijnde kano naar een reddingsboot gebracht. Daar werden ze aan boord gehesen en voorzien van een warme deken waarna de reddingsbrigade de deelnemers snel naar de kant bracht zodat ze zich snel konden omkleden. Na een half uur na de start waren er nog twee uitvallers bijgekomen.

Ondertussen waren er bij de finish al veel toeschouwers op dit spektakel afgekomen. Door de gunstige ligging van het Expo-strand ten opzichte van de zwemroute konden de toeschouwers al ver vooruit kijken of de deelnemers er al aankwamen. Zij zagen dan ook hoe mevrouw Stein uit Vlaardingen deze Haringvlietoversteek won. In 44 minuten had zij de overtocht voltooid en dat is een hele prestatie gezien de omstandigheden, daarna druppelden steeds meer deelnemers binnen. Zij kregen van de organisatie een herinneringsvaantje mee als aandenken aan de prestatie die ze geleverd hadden. Achter de laatste deelnemer sloten een aantal kano's en boten van de reddingsbrigade de rij. De laatste deelnemer kreeg dan ook een groot applaus toen hij bij de finish arriveerde.

De organisatie kijkt terug op een geslaagde overtocht, waarbij veel deelnemers van start konden gaan. Helaas was het wel noodzakelijk om twee deelnemers, met onderkoelingsverschijnselen, met een ambulance naar het ziekenhuis te brengen ter controle. Een van hen is een nacht in het ziekenhuis geweest ter observatie. Hierbij wil de organisatie hen dan ook het allerbeste wensen en hoopt dat ze snel weer fit zullen zijn. De organisatie wil tevens alle gefinishte deelnemers feliciteren met hun prestatie en alle sponsors en vrijwilligers nogmaals heel hartelijk bedanken voor hun inzet tijdens deze Haringvlietoversteek, zonder deze mensen was dit evenement niet mogelijk geweest. (Zie www.destelle.nl/hvo voor foto's.)