Nu op de radio: Archipel Actueel

Leden Qurrent nemen windmolens Hellegatsplein in gebruik

Foto behorende bij Leden Qurrent nemen windmolens Hellegatsplein in gebruik
Foto behorende bij Leden Qurrent nemen windmolens Hellegatsplein in gebruik

Nederland krijgt 41,7 Mwh extra groene stroom door windpark Hellegatsplein. Qurrent geeft haar leden hiermee hun eerste eigen windpark. De vier turbines, type ECO 100, zijn donderdag 28 januari 2016 officieel in gebruik genomen onder toezicht van de leden, wethouder Tollenaar van de gemeente Goeree-Overflakkee en andere belangstellenden. De nieuwe windmolens wekken genoeg groene stroom op om 8.000 woningen een jaar lang van stroom te voorzien. De molens zorgen er volgens Qurrent ook voor dat er 7.000 ton CO2 minder per jaar in de lucht terecht komt.

Het windpark levert niet alleen 41,7 Mwh extra groene stroom aan Nederland, het park is ook in handen van de inmiddels ruim 60.000 leden. Het enthousiasme voor windenergie is groot want al 7.000 klanten hebben een Windtegoed (een participatie in de molens). De meeste klanten nemen zeven tegoeden - genoeg voor hun eigen stroomvoorziening.

Nog geen twee jaar geleden kwam Qurrent als nieuwe energieleverancier op de markt. Met als doel de energietransitie te versnellen en vaart te maken met echt groene stroom. Begin 2015 hadden 10.000 klanten zich aangesloten. Weer een jaar later zijn dit er al 60.000. Qurrent stimuleert de klanten zelf op te wekken wat zij verbruiken. Dit kan nu ook via het windpark. Daarnaast kunnen klanten ook meedoen aan zonprojecten en collectieve inkoopacties.

Directeur Qurrent Richard Klatten: "Wij willen maar één ding en dat is dat heel Nederland net zoveel groene energie opwekt als zij verbruikt. En dat zo snel mogelijk. En het gaat de goede kant op. Het aantal klanten groeit nog steeds. Zij nemen groene stroom af en wekken ook zelf op. Daarnaast ondersteunen we ook lokale energiecoöperaties zodat we samen vaart maken met de energietransitie. Door de keuze voor groene energie en de eigen productie hebben onze klanten afgerond 95.000 ton CO2 bespaard. Dat compenseert ruim 650.000 keer naar Parijs vliegen."

Windpark Hellegatsplein
Klatten: "De opening van het windpark is een nieuwe mijlpaal in de korte geschiedenis van Qurrent. De snelle groei is het bewijs dat onze klanten enthousiast zijn over het geheel nieuwe bedrijfsmodel, de visie en de doelstellingen van Qurrent. Klanten zien dat de traditionele energiebedrijven jarenlang enorme winst hebben gemaakt op de levering van fossiele energie en daarmee de weg naar nieuwe duurzame energie in de weg staan. We zijn er nog lang niet, maar het succes bewijst dat we op de goede weg zijn."

Over Qurrent
Qurrent is voor de tweede keer op rij door de Consumentenbond en Greenpeace uitgeroepen tot groenste energieleverancier van Nederland. Alle klanten van Qurrent zijn ook leden van de coöperatie en Qurrent is daarmee de grootste en groenste energiecoöperatie van Nederland. De assets van de coöperatie zijn daarmee in handen van de leden en winst wordt opnieuw geïnvesteerd in duurzame projecten, zoals extra windmolens of zonneparken.