Nu op de radio: Archipel bij nacht

Middelharnis stemt tegen ombuigingsvoorstellen VRR

Tijdens de raadsvergadering van de gemeente Middelharnis op 10 juni 2010 werd de raad gevraagd in te stemmen met de voorgestelde ombuigingsvoorstellen van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond (VRR). Er moet 5% worden bezuinigd. Raadslid J. de Vos van de lokale politieke partij VDB 78 heeft een betoog gehouden met daarin de nadelen, onduidelijkheden en onzekerheden van het voorstel.

De nadelen zijn een opleidingenstop voor de vrijwilligers van de blusgroepen binnen de gemeente Middelharnis en de onzekerheid om nieuwe vrijwilligers aan te mogen trekken. In het materieelspreidingsplan wordt het hulpverleningsvoertuig dat nu toebehoord aan de blusgroepen Middelharnis en Sommelsdijk, verplaatst naar de blusgroep Dirksland. Volgens de VRR zijn hier geen kosten aan verbonden. Dit is voor VDB 78 ongeloofwaardig. Huisvesting en opleiding vrijwilligers voor het hulpverleningsvoertuig kost gewoon geld. De samenvoeging van de blusgroepen Middelharnis en Sommelsdijk levert een besparing op van 150.000 euro. Dat is een goede maatregel, maar over een nieuwe kazerne om de beide blusgroepen in te huisvesten, wordt niets vermeld.

Het duikteam van de brandweer Hellevoetsluis wordt opgeheven in het plan. Dit wordt overgenomen door de brandweer Brielle. Onacceptabel gezien de aanrijtijden naar Goeree-Overflakkee. Het verzoek om een ladderwagen te plaatsen op de kazerne Hellevoetsluis wordt niet genoemd in het voorstel. Het plan zoals het nu is gepresenteerd gaat ten koste van de veiligheid van de burgers binnen de gemeente Middelharnis en de toekomst van de vrijwilligers van de blusgroepen. Dat er moet worden bezuinigd daar is iedereen het over eens, maar er zal moeten worden gezocht naar andere mogelijkheden.

De politieke partijen PVDA, SGP, D66, CDA en VVD steunden VDB 78 en stemden eveneens tegen het voorstel. De CU was de enige partij die niet tegen het voorstel heeft gestemd.