Moederdag is niet voor iedereen vanzelfsprekend

Zondag 10 mei 2009 is het Moederdag, een dag die in veel gezinnen uitgebreid wordt gevierd. "Toch is deze dag niet voor iedereen feestelijk", zegt Annemarie Braam van de organisatie Moeders voor Moeders. "Want het is niet iedereen gegeven om in verwachting te raken".

Voor vrouwen met verminderde vruchtbaarheid kan het hormoon hCG van groot belang zijn omdat het de kans op zwanger worden vergroot. De organisatie Moeders voor Moeders zet zich in voor de inzameling van dit hormoon, dat voorkomt in de urine van zwangere vrouwen.

"Het moederschap is zo overweldigend mooi, dat gun je elke vrouw", stelt Marloes. Zij is zwanger van haar tweede kind en heeft beide zwangerschappen meegedaan met Moeders voor Moeders. Deze organisatie, die al meer dan vijfenzeventig jaar bestaat, zamelt urine in van zwangere vrouwen in de zesde tot zestiende week van hun zwangerschap.

Liters
Ongewenste kinderloosheid kan verschillende oorzaken hebben. Tegenwoordig krijgt één op de zes paren te maken met verminderde vruchtbaarheid. Kunstmatige bevruchting kan voor hen de kans op zwangerschap met 40% doen toenemen. Bij dergelijke behandelingen maken artsen onder andere gebruik van medicijnen die het hCG-hormoon bevatten. Dit hormoon kan alleen verkregen worden uit de urine van zwangere vrouwen.

"Er zijn ontzettend veel liters urine nodig om een klein beetje hCG te verkrijgen. Hoe meer vrouwen meedoen, hoe meer andere vrouwen we dus kunnen helpen", vertelt Annemarie Braam. Zij is informatrice van Moeders voor Moeders op Goeree-Overflakkee. Vrouwen die zich in dit rayon aanmelden voor deelname, worden door haar bezocht en geïnformeerd. "Het is ontzettend leuk werk, want je komt altijd in aanraking met blije mensen. Maar het belangrijkste van dit werk is natuurlijk dat er weer andere mensen blij kunnen worden gemaakt met de urine die we op deze manier verzamelen. Want het moederschap is niet voor iedereen vanzelfsprekend".

Praktisch alle vrouwen die zwanger zijn, kunnen zich opgeven om mee te doen met Moeders voor Moeders. Marloes deed in 2004 voor de eerste keer mee met moeders voor moeders, toen zij in verwachting was van haar oudste zoon. Ook nu zij zwanger is van een tweede kindje heeft ze weer meegedaan. En mocht er nog een derde komen dan doet ze gewoon weer mee. "Daar is geen twijfel over mogelijk" zegt Marloes stellig. "Het is maar een kleine moeite, die voor een ander heel veel kan betekenen. Ik zou er dan ook geen seconde over hoeven nadenken, mocht ik na deze zwangerschap nogmaals zwanger raken." Volgens Annemarie Braam gebeurt de inzameling van de urine zeer discreet en is ook de privacy van de deelneemster gewaarborgd. "Niet iedereen wil de hele buurt laten meegenieten van een prille zwangerschap en daar hebben we alle respect voor. Het brengen en ophalen van de urineflessen gebeurt op diverse depotlocaties binnen Goeree-Overflakkee. Het zijn speciale flessen die door de organisatie worden verstrekt en een klein beetje conserveringsmiddel bevatten, zodat de urine er een week in bewaard kan worden. Wie meedoet met Moeders voor Moeders krijgt om te starten twee kratjes met acht lege flessen en voor het opvangen van de urine is er een speciale opvangkan beschikbaar. Eens per week kunnen de volle flessen worden omgewisseld bij een depot.

Meedoen
Het hormoon hCG bevindt zich tussen de zesde en zestiende week van een zwangerschap in de urine van een zwangere vrouw. Dit is de periode dat er kan worden meegedaan aan de inzamelingsactie van Moeders voor Moeders. Aanmelden hiervoor kan vanaf de vijfde tot en met de twaalfde week van een zwangerschap. Aanmelden kan via de website www.moedersvoormoeders.nl, via het gratis nummer 0800-0228070 of rechtstreeks bij de informatrice Annemarie Braam, telefoon 06-57042470.

"In alle gevallen komen vrouwen uit het eerder genoemde rayon bij mij terecht. Nadat ze zich hebben aangemeld, maak ik een afspraak om langs te komen. Tijdens dit eerste bezoek geef ik informatie over het doel van Moeders voor Moeders en de werkwijze. Ook kan ik dan eventuele vragen beantwoorden. Daarnaast doe ik een testje om te zien of het hCG hormoon in de urine aanwezig is".

Als dank voor hun medewerking ontvangen deelneemsters een leuke attentie van de organisatie. Zij mogen kiezen uit een dvd, een serviesje of een informatief boek over zwanger zijn. "We zijn tenslotte afhankelijk van vrouwen die willen meedoen, dus verdienen zij daarvoor ook een cadeautje", vindt Annemarie Braam.
"Naamsbekendheid is voor ons gewoon heel belangrijk. Via contacten met verloskundigen worden zwangere vrouwen op onze organisatie gewezen en ook bij de huisartsen, apotheken en drogisterijen zijn folders verkrijgbaar, maar mond tot mond reclame werkt toch het beste omdat vrouwen dan over hun eigen ervaringen kunnen vertellen".