Nacht van de Nacht op Goeree-Overflakkee

Tijdens de zevende Nacht van de Nacht op zaterdag 29 oktober 2011 vragen milieuorganisaties aandacht voor het belang van een donkere nacht. Zij willen onnodige verlichting, bijvoorbeeld openbare verlichting en verlichting van bedrijven terugdringen en via de Nacht van de Nacht gemeenten en bedrijven aansporen hier beleid op te voeren. Op heel Goeree-Overflakkee worden in dit kader activiteiten georganiseerd.

Goedereede
Zo is er in Goedereede een gezellige en leerzame avond van WoeWei Events. Er is aandacht voor de nachtelijke natuur, astronomie, beeldende kunst en muziek. Zo wordt er een nachtverhaal voorgedragen, gaat men op zoek naar nachtdieren en is er een muzikale invulling. Daarnaast zijn er kunstwerken te bezichtigen en worden er braakballen van uilen uitgepluisd. Wat ook bijzonder is, is het speciaal voor deze nacht ingerichte sterrenobservatorium.

De activiteiten vinden plaats in het Torenmuseum van Goedereede en in de historische kern van het stadje. Voor meer informatie en aanmeldingen kan men bellen met telefoonnummer (0187) 630176 of mailen naar emailadres info@woewei.nl. Op de website staat alle informatie: www.woewei.nl.

Slikken van Flakkee
Gidsen van IVN Goeree-Overflakkee nemen u deze avond met een excursiekar van Staatsbosbeheer mee over de Slikken van Flakkee. Er wordt een tocht gemaakt over de Slikken van Flakkee, een prachtig natuurgebied aan de zuidrand van Goeree-Overflakkee. Op het strandje langs de Grevelingen is van alles te doen, zoals naar een spannend verhaal luisteren, sterren kijken en leuke spelletjes doen met licht en donker. Dus kleed je extra warm aan en geef je op bij VVV Ouddorp aan Zee of VVV Middelharnis. Men kan alleen deelnemen na aanmelding. De kosten zijn € 2,- per persoon. Verzamelplaats is de parkeerplaats Slikken van Flakkee Zuid. Bij slecht weer gaat de excursie niet door.

Ooltgensplaat
Bij 'Het Oude Raadhuis' aan de Voorstraat van Ooltgensplaat kunnen deelnemers zich om 20:00 uur inschrijven voor diverse activiteiten. Zo is er een medewerker van de sterrenwacht van Middelburg aanwezig die vertelt over sterren en planeten. Verder is er een schimmenspel en kan men onder begeleiding van een medewerker van Natuur en Landschap Goeree-Overflakkee op zoek naar vleermuizen. Vanaf het Spui is er een kanotocht en de oude klipper Elizabeth vaart tijdens de Nacht van de Nacht over het Volkerak. Ook is er een nachtelijke wandeling naar de uitkijktoren op het natuurgebied 'Hellegatsplaten'. In de toren is een sterrenwacht aanwezig. Alle activiteiten in Oostflakkee zijn gratis. In 'Het Oude Raadhuis' wordt gezorgd voor de inwendige mens. De activiteiten zijn afgelopen rond middernacht. Fort Prins Frederik geeft aandacht aan kunst, cultuur en historie. Zo is in de Donjon en het Kruithuis allerlei informatie te vinden over de Nacht van de Nacht. Verder zullen gedichten worden voorgedragen, muziek worden gedraaid en kunst worden getoond die geïnspireerd is op de Nacht van de Nacht. Alleen tijdens deze avond kunnen bezoekers op het dak van de grote toren; de Donjon, waar met sterrenkijkers de sterrenhemel kan worden bekeken. Deelname is gratis.

Gemeenten
Hoewel het niet altijd mogelijk is om de verlichting van de gemeentelijke gebouwen te doven omdat deze aangesloten zijn op de openbare verlichting, werken de vier gemeenten ook mee aan de Nacht van de Nacht. Zo worden in de gemeente Goedereede de lichten rondom de kerktorens, de molens en het gemeentehuis gedoofd. Ook in Dirksland is de gevelverlichting van de Hervormde kerk uit. In Oostflakkee en Goedereede zijn lokale ondernemers benadert met de vraag of zij ook willen meewerken.