Natuurmonumenten: geen wildgroei aan gebouwen aan de kust

Foto

Er mag geen wildgroei aan bouwplannen komen aan de Nederlandse kust. Dit stelt Natuurmonumenten in reactie op een besluit van de Ministerraad van vrijdag 18 december 2015. In het voorstel, dat minister Schultz van Infrastructuur vlak voor de kerstvakantie agendeerde, wordt bebouwing aan de kust makkelijker. Ook gemeenten mogen straks naar eigen inzicht bouwplannen ontwikkelen, waardoor de ongerepte kust dreigt te verdwijnen. Dit zal zijn weerslag hebben op veel soorten planten en dieren en op de beleving van bezoekers. We moeten zuinig zijn op rust, ruimte en weidsheid.

Bescherm de kust
Samen met vijf andere natuur- en milieuorganisatie roept Natuurmonumenten liefhebbers van de Nederlandse kust een petitie ‘Bescherm de kust' te tekenen tegen dit besluit op www.beschermdekust.nl. Sinds september 2015 tekenden duizenden mensen al de petitie.

Wildgroei aan bouwplannen
De Hollandse kust trekt jaarlijks honderdduizenden toeristen uit binnen- en buitenland die genieten van zon, zee en een ongerept strand. Uit een inventarisatie van de organisaties blijkt dat er al een wildgroei aan bouwplannen was. Nu het voorstel is aangenomen staat gemeenten en provincies niets meer in de weg. Zij gaan over de ruimtelijke kwaliteit, nu het Rijk langs de kust alleen nog gaat over de bescherming van het achterland tegen overstromingen.

'Wat je kwijt bent, krijg je nooit meer terug'
Gert de Groot, beheerder van de kust in Zeeland: "Wij zijn beslist niet tegen toeristische ontwikkeling, maar wel met mate en goed doordacht. Wat je kwijt bent, krijg je nooit meer terug. Gelukkig zien we dit besef ook ontstaan bij een deel van de recreatieve sector zelf. Onze kust moet je zien als een schilderij van Hollandse meesters, waar steeds een stukje uit wordt geknipt en duur wordt verkocht. Je gooit hiermee het kind met het badwater weg. Het schilderij is straks niets meer waard."

Stille en schone stranden
Juist Belgische toeristen komen speciaal voor de stille en schone stranden naar de Nederlandse kust. Die uitgestrektheid, ongereptheid, donkerte en stilte vinden ze niet meer aan hun eigen kust. Die is ettelijke jaren volgebouwd.

Natuurmonumenten, de Zeeuwse en Zuid Hollandse Milieufederatie, Stichting Duinbehoud en Het Zeeuwse en Zuid-Hollands Landschap willen een delta brede visie in plaats van dat iedere gemeente afzonderlijk over individuele bouwplannen besluiten neemt. Daarom roepen ze iedereen op zich te melden als Baywatcher op www.beschermdekust.nl om de politiek tot inzicht te brengen.