Nu op de radio: Archipel bij nacht

Oostflakkee eerste plaats voor glastuinbouw

Oostflakkee is door Provinciale Staten van Zuid-Holland aangewezen als één van de zoeklocaties voor grootschalige glasteelt om het areaal in de provincie uit te breiden. Van de twaalf zoeklocaties is Oostflakkee in korte tijd gepromoveerd naar de eerste plaats. De gemeente Kaag en Brasem heeft ook de eer om als kandidaat in het onderzoek mee te doen. Gezien de ligging van Kaag en Brasem in het groene hart maken zij weinig kans, aldus 'Comité kassen Nee'.

Inmiddels is een rapport gepresenteerd door de firma Hashkoning. 'Comité kassen Nee': het absurde van dit rapport is de aanleiding, het besluit van de provincie uit 2002 om het glas areaal uit te breiden met 400 ha. De essentie van het onderzoek zou volgens gedeputeerde staten moeten zijn: 'Toon de noodzaak van die uitbreiding aan'. Nut en noodzaak worden in dit rapport echter niet aangetoond. Uit de praktijk blijkt zelfs het tegendeel: de hoeveelheid glas daalt al jaren en bedraagt momenteel 5200 ha (5400 ha in 2002). Deze trend zal zich de komende jaren voortzetten. De productie per hectare glas is de afgelopen jaren enorm toegenomen. Veel glastuinbouw-bedrijven zitten mede daardoor in zwaar weer; overproductie, lage prijzen en door de olieprijs toenemende stookkosten. Veel tuinders verdienen tegenwoordig meer met het leveren van 'duurzame' elektriciteit, gestookt met gesubsidieerd gas, dan zij verdienen aan hun producten.

Het begint erop te lijken dat de medewerking aan het onderzoek door B&W van Oostflakkee (wat gekenschetst wordt als 'bestuurlijk draagvlak') bij voorbaat betekent dat Oostflakkee de aangewezen kandidaat is. De lezer van het rapport kan volgens 'Comité kassen Nee' bijna niet anders concluderen dat er een locatie moet komen en dat die op Oostflakkee ligt. Er wordt volledig naar Oostflakkee toegeschreven met ongefundeerde cijfers over werkgelegenheid, economische groei en welvaart. Ook ontbreken er gegevens over de kosten van de benodigde infrastructuur. Zelfs een voorspelde afname van het verkeersaanbod op de N59 en A29 tot 2040 wordt als een zegen aan de komst van kassen toegeschreven.

De locaties voor glastuinbouw in Oostflakkee zijn de Oostende polder en polder de Tille. De aanzet tot aankoop van grond in de Oostende polder is volgens 'Comité kassen Nee' in 2008 al ingezet door de 'van Genugten club' ondersteunt door een projectontwikkelaar. Dat feit wordt nu omschreven als een voordeel. De gemeenteraad van Oostflakkee is tegen de komst van de kassen, politiek- en maatschappelijk draagvlak voor grootschalige glastuinbouw ontwikkelingen is nihil. Een nieuw industrieterrein van 400 ha beton met kassen van 10m tot 12m hoog, met daaromheen 400 ha voor waterbassins, bedrijfspanden en infrastructuur druist volledig in tegen de toekomstvisie 2020 die inzet op behoud van het open landschap, kleinschalige ontwikkelingen en bevordering van toerisme. Verhalen over inpassing van de kassen in het landschap zijn volgens 'Comité kassen Nee' fabeltjes. 400 ha kassen van 12 meter hoog komen boven alle dijken van Flakkee uit. Kijk nu al bij Oude-Tonge: een glad geschoren gazon, waterbassins, asfalt en een hoge glazen wand daarachter.

In december 2009 zal het besluit van de locatie in de Provinciale Staten vallen. Voor die tijd moet er nog een heel traject doorlopen worden. Eén en ander wordt nog behandeld in de gemeenteraad. Comité Kassen Nee houdt u op de hoogte. Het volledige rapport is te vinden op de website: www.kassenneeoostflakkee.nl.