Ouddorpse muzikant speelt mee met André Rieu

Foto

Van 10 t/m 14 juli 2009 was het Vrijthof in Maastricht weer in de ban van de André Rieu concerten. Op zich niets bijzonders, want dat is al voor het vijfde jaar, maar wel voor Sander Mierop uit Ouddorp. Die stond dit jaar als één van de koperblazers op het Vrijthof in Maastricht. Een geweldige belevenis. Maar hoe kom je daar terecht? In het vroege voorjaar hoorde een muzikant van Brassband ‘Concordia' een oproep op de radio van André Rieu.

In juli, tijdens zijn concerten op het Vrijthof, is tegelijkertijd het Wereld Muziek Concours in Kerkrade. Daarom leek het hem leuk om ook tijdens zijn concerten veel koperblazers mee te laten spelen. Daarom riep hij amateur koperblazers op die 5 concerten met hem mee wilden blazen op het Vrijthof. Je moest wel minimaal in het bezit zijn van je C diploma van de muziekschool.

De collega-muzikant vertelde dat tegen Sander, die zich op het laatste moment toch nog heeft ingeschreven, want ja, de afstand Ouddorp - Maastricht is toch zo'n 240 km. Wekenlang hoorde Sander niets meer en eigenlijk dacht hij er al niet meer aan. Druk genoeg altijd. Hij is actief lid bij Brassband ‘Concordia' uit Ouddorp, lid van fanfare ‘De Hoop' in Stellendam en blaast ook nog wel eens mee met fanfare ‘Apollo' uit Goedereede.

Tot zijn grote verrassing kwam eind juni 2009 het verlossende mailtje. Hij was geselecteerd. Daarna ging alles heel snel. De muziek en een repetitieschema kreeg hij doorgemaild en een oefen CD thuisgestuurd. Gelukkig vond zijn werkgever het ook allemaal leuk, dus vrije dagen waren geen probleem. De eerste week van juli waren er repetities in Wijlre, Genk en Kerkrade en daar bleek al meteen dat André Rieu een echte perfectionist is. Overal was hij zelf aanwezig om te beslissen hoe ze moesten lopen, waar ze moesten staan etcetera. Dat op zich was al een belevenis. Woensdag 8 juli 2009 was het dan zover. Sander werd 's avonds op het Vrijthof verwacht voor de laatste repetities, donderdags voor de generale repetitie en vanaf vrijdag de echte concerten.

Er waren maar liefst 400 koperblazers uit het hele land bijeen. De grootse fanfare van Nederland. "Waren de repetities al leuk, dit was pas het echt gaaf. Kom je het Vrijthof opmarsen met ‘Alte Kameraden', mag je tussen 8.000 mensen doorlopen, langs het podium en langs overvolle terrassen. Een geweldige ervaring", aldus Sander. Vervolgens speelden ze mee met onder andere Pini di Roma, Aida, Ben Hur, en het plechtige ‘Nearer, my God to Thee' en natuurlijk het Limburgs volkslied.

En dan weer terug, tijdens het spelen van het vrolijke Limburgse carnavalsdeuntje ‘Sjeng oan de geng', langs diezelfde overvolle terrassen, over het uitverkochte Vrijthof, naar het theater, waar ze de hele week zo goed zijn verzorgd en opgevangen. En dat vijf avonden achter elkaar. Na het laatste concert op dinsdag 14 juli 2009, was er zelfs nog een after-party, waarbij André zelf aanwezig was. Natuurlijk werd er van deze gelegenheid gebruik gemaakt om foto's te maken. Natuurlijk ging Sander samen met André op de kiek, maar vooral de zangeressen en de dames uit het orkest waren bij de heren erg populair. Met de belofte van André Rieu dat ze nog eens uitgenodigd worden voor een volgend concert, kwam er een eind aan een geweldige week Maastricht.