Parkeersystemen Dirksland en Middelharnis geharmoniseerd

logo_goeree-overflakkeeDirksland en Middelharnis hadden elk vanuit de voormalige gemeenten nog een eigen parkeersysteem met verschillende tarieven voor parkeervergunningen. Dit is door het vaststellen van een nieuwe Parkeerverordening Goeree-Overflakkee geharmoniseerd. Hierdoor betalen inwoners en ondernemers binnen Dirksland en Middelharnis vanaf 1 januari 2015 dezelfde kosten voor parkeervergunningen.

De nieuwe bedragen gelden alleen voor nieuwe aanvragen. De huidige vergunningen blijven geldig.

De gemeente Goeree-Overflakkee maakt in de dorpskernen Dirksland en Middelharnis gebruik van een vergunningsysteem op kenteken. Dit houdt in dat inwoners en ondernemers eenmalig een parkeervergunning aanschaffen voor het betreffende kenteken en deze pas hoeven te vervangen als zij van auto wisselen.

De reden van de harmonisatie is om een eenduidig parkeersysteem te hebben binnen de gemeente Goeree-Overflakkee. Daarnaast heeft er een prijsstijging plaatsgevonden, omdat de tarieven van de parkeervergunningen niet in verhouding stonden met de kosten die de gemeente moet maken om de vergunningen uit te geven. Voor de inwoners, ondernemers en eerstelijnszorg uit Dirksland en de inwoners uit Middelharnis betekent de harmonisatie een kostenstijging voor de parkeervergunningen. De ondernemers en de eerstelijnszorg uit Middelharnis krijgen te maken met verlaging van de kosten.

Inwoners
Per huishouden mogen maximaal twee vergunningen worden aangevraagd. De nieuwe kosten voor het aanschaffen van een parkeervergunning voor inwoners bedragen 83,60 euro voor een eerste vergunning en 120,00 euro voor een tweede vergunning.

Ondernemers
Voor ondernemers zijn er twee soorten parkeervergunningen te verkrijgen. De eerste is een parkeervergunning op kenteken. Hiervoor gelden dezelfde bedragen als voor inwoners; zowel voor de eerste als tweede vergunning. Het kan ook voorkomen dat een parkeervergunning op kenteken niet handig is, omdat niet altijd met hetzelfde voertuig wordt gereden. Dan is er een tweede optie, namelijk een parkeervergunning op naam van het bedrijf. Deze vergunning is niet gekoppeld aan een kenteken en kan in ieder voertuig worden gebruikt. Ook hier bedragen de kosten 83,60 euro voor de eerste en 120,00 euro voor de tweede vergunning, alleen zijn deze vergunningen maar een jaar geldig.

Bestaande vergunningen blijven geldig
Inwoners en ondernemers die op dit moment al een vergunning op kenteken hebben, kunnen deze blijven gebruiken. Pas als zij een andere auto hebben, krijgen zij bij het aanvragen van een nieuwe vergunning te maken met de nieuwe bedragen.

Dagdeelkaarten
Bewoners en ondernemers kunnen voor hun bezoekers dagdeelkaarten aanschaffen. Deze kraskaarten geven bezoekers, na het invullen van de juiste maand, dag en dagdeel, het recht om te parkeren binnen een vergunningszone. Deze kaarten kosten 60 cent per stuk en zijn verkrijgbaar op het gemeentehuis. Oude dagdeelkaarten zijn nog steeds geldig en mogen eerst worden opgemaakt.