Nu op de radio: Ons Eiland, Altijd Dichtbij

Politie controleert op fietsverlichting

Fietsers die zonder verlichting fietsen, zijn in de donkere ochtend- en avonduren vrijwel onzichtbaar voor andere weggebruikers. Hierdoor lopen zowel fietsers als hun medeweg-gebruikers gevaar. Om slachtoffers te voorkomen zal politie de komende tijd vaker controleren op fietsverlichting.

Fietsers die onzichtbaar zijn lopen een grotere kans om betrokken te zijn bij een ongeval. Om gevaarlijke verkeerssituaties naar aanleiding van slechte verlichting te voorkomen, zal de politie de komende tijd regelmatig verlichtingscontroles uitvoeren.

Regels voor fietsverlichting
U mag fietsverlichting gebruiken die op uw fiets vastzit, maar ook losse fietslampjes zijn toegestaan. Losse lampjes mag u bevestigen op uw fiets of op uw bovenlichaam, bijvoorbeeld aan uw kleding of op uw tas. Dus niet op uw hoofd, armen of benen. Iemand die achterop de fiets zit, mag het achterlicht op zijn rug dragen.
- het voorlicht op uw fiets of bovenlichaam moet wit of geel zijn;
- het achterlicht op uw fiets of rug moet rood zijn;
- de lampjes moeten recht vooruit en recht achteruit schijnen;
- de lampjes moeten goed zichtbaar zijn;
- losse lampjes mogen niet teveel bewegen;
- losse lampjes mogen niet (deels) bedekt zijn.

Regels voor reflectie op een fiets
Een fiets moet de volgende reflectie hebben:
- een rode reflector (niet driehoekig) op de achterkant van de fiets;
- 4 gele reflectoren op de trappers;
- witte of gele reflectoren op de wielen of banden.
- bij een fiets met meer dan 2 wielen, die breder is dan 0,75 meter en 1 voorwiel heeft, moet ook een naar voren gerichte witte reflector op de fiets.