Presentatie lessenserie Kaboem!

Foto

Goeree-Overflakkee lag gedurende de Tweede Wereldoorlog precies onder één van de routes van de geallieerde bommenwerpers op weg naar Duitsland. Maar liefst zeventig toestellen zijn door de bezetter uit de lucht geschoten en op of nabij het eiland neergestort. De diep gekoesterde wens van de stichting WO2GO, om met deze interessante lokale geschiedenis een lessenserie te maken, is vervuld. De lessenserie is ontwikkeld in opdracht van de projectgroep Cultuureducatie met Kwaliteit (CmK) Goeree-Overflakkee. Kunstgebouw begeleidde de ontwikkeling.

Het cultuureducatieproject Kaboem! werd op dinsdag 10 november 2015 gepresenteerd op basisschool Roxenisse in Melissant. Wethouder de Jong (Cultuur) opende de bijeenkomst door het starten van een inleidende videoclip, waarin eilandelijke basisschoolleerlingen en hun leraren veldonderzoek doen en vertellen over hun ervaringen met het lessenpakket. De Jong nam samen met zijn collega wethouder Tollenaar (Onderwijs) het eerste exemplaar van Kaboem! in ontvangst.

De lessenserie voor groep 8 bestaat uit vier lessen: twee inleidende lessen, een kernles en een verwerkingsles. Aan de hand van authentieke bronnen krijgen de leerlingen informatie over het leven op het eiland ten tijde van de oorlog. Zij maken kennis met het verhaal van Arman Peterson, één van de omgekomen vliegeniers. Vervolgens onderzoeken de leerlingen een crash bij hen in de buurt. Uiteindelijk zetten zij hun bevindingen en ervaringen om in een creatieve verwerkingsopdracht. Op deze manier wordt cultuuronderwijs vakoverstijgend ingezet, een van de doelstellingen van Cultuureducatie met Kwaliteit.

Het lesmateriaal en de genoemde videoclip is kosteloos online beschikbaar op www.wo2go.nl/educatie.