Luister radio: Archipel bij nacht of kijk live TV

Samen Energie Besparen: een duurzaam initiatief

Foto

In een tijd waarin de energiekosten onzeker zijn en duurzaamheid belangrijk is biedt Coöperatie Deltawind een innovatieve en gemeenschapsgerichte oplossing: het initiatief 'Samen Energie Besparen'. Dit programma helpt eilandbewoners om hun energierekeningen te verlagen en hun woningen energiezuiniger te maken. Wij spraken met Daisy Rozema en Ronald van Reede van Deltawind en Mike, een enthousiaste inwoner van Ooltgensplaat die met succes van dit initiatief gebruik heeft gemaakt.

Informatie en ondersteuning
'Samen Energie Besparen' ontzorgt bij het verduurzamen van de woning. Het initiatief is voornamelijk bedoeld voor woningeigenaren. Ronald van Reede legt uit: "We beginnen met het geven van uitgebreide informatie en een grondige inspectie van de woning. Vervolgens brengen we in kaart welke maatregelen zinvol zijn, van kleine verbeteringen die bewoners zelf kunnen uitvoeren tot grotere isolatiemaatregelen zoals dakisolatie." "Veel mensen willen wel iets doen, maar weten niet goed waar ze moeten beginnen of welke maatregel het meeste nut heeft," voegt Daisy toe.

Een belangrijk onderdeel van het initiatief is de samenwerking met lokale bedrijven en aannemers. "Wij buurtbegeleiders leggen het contact en geven informatie over subsidiemogelijkheden en financiering." zegt Ronald. Deze ondersteuning is cruciaal om bewoners te helpen de juiste keuzes te maken en de kosten te beheersen.

Het initiatief begon vorig jaar in Ooltgensplaat, waar bewoners van de Pieter Biggestraat en omgeving geholpen werden om hun slecht geïsoleerde woningen van wel honderd jaar oud aan te pakken. Sindsdien is 'Samen Energie Besparen' ook actief geweest in Achthuizen, Melissant, Den Bommel en Oude-Tonge. "We hebben daar veel succes geboekt en gaan nu verder met onze actie over het hele eiland. Per dorp worden er twee informatie bijeenkomsten georganiseerd. Daar kunnen bewoners onder het genot van een kopje koffie  vragen stellen over isolatie en energiebesparende maatregelen," vertelt Daisy. De bijeenkomsten worden kenbaar gemaakt via een huis-aan-huis flyer en aangekondigd in de krant. Ook zijn Ronald en Daisy te vinden op verschillende evenementen, waar ze te herkennen zijn aan hun geel blauwe ‘Samen Energie Besparen’ camper.

Het verhaal van Mike
Mike, een inwoner uit Ooltgensplaat, is één van de mensen die geholpen is door het initiatief. "Ik heb veel gehad aan de ondersteuning van Deltawind. Dankzij hun advies en hulp heb ik mijn woning beter kunnen isoleren en mijn energierekening aanzienlijk kunnen verlagen," zegt Mike enthousiast. "Ik ben zelf totaal niet handig, dus voor mij was het erg belangrijk om goed geadviseerd te worden. Ik wilde mijn huis verduurzamen, maar had geen flauw idee waar ik moest beginnen. Door met Daisy en Ronald in gesprek te gaan, werd al snel duidelijk welke stappen er ondernomen konden worden in mijn situatie en kon ik in contact komen met lokale bedrijven die de werkzaamheden konden verrichten in mijn huis. Ik ben erg tevreden met het resultaat. Ik moet de jaarafrekening nog krijgen van mijn energieleverancier, maar ik kan nu al zien dat ik maandelijks fors minder verbruik."

Energiehuis
Coöperatie Deltawind heeft recentelijk een nieuw pand betrokken aan de Blauwepannenweg bij de entree van Oude-Tonge, genaamd het Energiehuis. Het pand is volledig aardgasvrij en alle materialen waarmee het gebouwd is zijn zo duurzaam mogelijk gekozen. Met het nieuwe kantoor verwachten Deltawind en haar leden op alle fronten meerwaarde te creëren voor de coöperatie én de lokale omgeving. Zo worden er in de toekomst inspiratie bijeenkomsten georganiseerd met lezingen over onderwerpen die Deltawind aan het hart ligt. Ook heeft het Energiehuis een aantal flexwerkplekken voor mensen die eens in een andere omgeving willen werken, en zijn de vergaderruimtes vanaf september beschikbaar voor medegebruik door andere organisaties of bedrijven.

Het Energieloket Goeree-Overflakkee is ook gehuisvest in het nieuwe pand. Dit is de plek waar eilandbewoners naartoe kunnen komen met vragen over het verduurzamen van de woning. Meer informatie via www.energieloketgo.nl.

Contactgegevens
Om in contact te komen met buurtbegeleiders Ronald en Daisy, kunnen bewoners bellen naar 06-82371303 of 06-26018612. Ook kunnen zij een e-mail sturen naar samenenergiebesparen@deltawind.nl