Nu op de radio: Sport Lokaal

Serie: Wel en wee op Goeree-Overflakkee - Woonomgeving

Foto

Door Nick Ehbel - De bevolking op Goeree-Overflakkee is bovengemiddeld positief over de omstandigheden die onze woonomgeving bepalen. De enige echte negatieve uitschieter is het beperkte culturele aanbod en dat geldt voor de meeste landelijke gebieden. Er zijn nu eenmaal weinig musea, bioscopen en theaters op het platteland. Daarvoor zijn wij vooral aangewezen op Rotterdam en Hellevoetsluis.

Ook het aanbod van horecagelegenheden wordt niet als positief ervaren. Toch is het aantal cafés en restaurants vergelijkbaar met dat in heel Nederland. Uitschieter is Goedereede, waar het aanbod twee maal zo hoog is als landelijk. Dat komt natuurlijk door het toerisme in die omgeving.

Bijzonder is dat het aantal winkelvoorzieningen op Goeree-Overflakkee bovengemiddeld is. Het zijn vooral de gemeenten Middelharnis en Goedereede die hiervoor zorgen. Zij hebben een groot aanbod in mode- en luxezaken en winkels met artikelen voor in en om het huis.

Hoge tevredenheid met woonomgeving
‘In positieve zin springt met name de hoge tevredenheid met de woonomgeving in het oog. Die woonomgeving bestaat uit verschillende woonmilieus.' Dat zijn: stedelijk, centrum dorps, dorps, landelijk bereikbaar en landelijk perifeer.

‘Het beeld komt goed overeen met de indruk die men krijgt tijdens een autorit over Goeree-Overflakkee... Vooral de dorpse woonmilieus zijn sterk vertegenwoordigd, alsook de perifeer gelegen landelijke gebieden. Door de rust en openheid is men in landelijke gebieden over het algemeen meer tevreden met de woonomgeving.' Dat blijkt wel uit het feit dat steeds meer gezinnen de stad verruilen voor het platteland.

De helft van de bevolking van Goeree-Overflakkee geeft aan buitengewoon tevreden te zijn met de woonomgeving. Daarnaast is 43 procent zeer tevreden. Met deze score komt onze regio ver boven het landelijke gemiddelde en ook hoger dan het gemiddelde van niet-stedelijke gebieden.

Woongenot is een belangrijke reden om ergens te gaan wonen. In de stad is vaak het werk een reden. ‘De rust en de ruimte worden zeer positief ervaren en leiden tot een hoge waardering van de leefbaarheid. Mede daardoor is het eiland een forensenregio.' Iedere dag gaan ongeveer 6.000 mensen richting Rotterdam. Dat is een derde van de werkzame beroepsbevolking op ons eiland!

Bron: ‘Kiezen of delen'. Tekst: Nick Ehbel, eerder verschenen in 'Groot Goeree-Overflakkee'.