Sommelsdijkse sociëteit Rethorica viert 500-jarig bestaan

Foto

De Sommelsdijkse sociëteit Rethorica viert dit jaar een bijzonder jubileum: al vijfhonderd jaar lang beschermt ze historische voorwerpen en teksten voor de volgende generaties. Zo'n lang bestaan kan natuurlijk niet ongemerkt voorbijgaan en daarom heeft de vereniging dit jaar al meerdere evenementen georganiseerd. Zo was er in juni 2015 een historische markt in het centrum van Sommelsdijk en waren er speciale projecten van Rethorica op verschillende basisscholen.

Op 12 september 2015 zal de sociëteit opnieuw een feestelijk evenement ter ere van hun 500-jarig bestaan organiseren. Het gaat hierbij om de 'Monumentendag'. Het doel van deze dag is om jong en oud historische tijden te laten herbeleven. Ook zal er in de loop van de middag een kunstwerk onthuld worden op de Kaai van Sommelsdijk.

De dag begint om 11:00 uur met een onderdeel voor de jongeren op het Marktveld te Sommelsdijk. Kinderen (en natuurlijk volwassenen) kunnen hier kennismaken met de suikerbietencampagne en ze kunnen enkele demonstraties van de schuttersgilden bijwonen. Vanaf 13:00 uur zal er een expositie plaatsvinden in sociëteitsgebouw 'De Doele' aan de Sint Jorisdoelstraat. Ook is er een optocht met feestelijke vendelgroet richting de Kaai te Sommelsdijk waar vervolgens het kunstwerk onthuld zal worden. Hierna zijn er meerdere demonstaties en een toneelstuk te aanschouwen. Dit alles wordt afgesloten met een zogeheten 'gildemaal' aan de Voorstraat te Sommelsdijk. Aan deze maaltijd kan iedereen deelnemen tegen een vergoeding van €10,00 per persoon. Voor aanmeldingen of meer informatie kunt u een e-mail sturen naar societeitrethorica@gmail.com. Het programma voor de Monumentendag is te vinden op www.rethorica500jaar.nl.

Door Saskia Vogelaar