Stichting ROPARUN steunt het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis

De stichting ROPARUN stelt 75.000,- euro ter beschikking aan de nieuwe chemotherapie-afdeling van het ziekenhuis Dirksland. De Stichting heeft recent vernomen dat het ziekenhuis op het punt staat de nieuwe afdeling te openen en heeft hierop, naar aanleiding van een verzoek tot financiële ondersteuning door de directeur Medische Zaken Dr P.C. van der Velden, besloten vanuit de opbrengst van de ROPARUN 2008 een bedrag van € 75.000 ter beschikking te stellen.

Dit bedrag is bedoeld voor het realiseren van een comfortabele inrichting van deze afdeling, waaronder de aanschaf van speciale comfortabele stoelen, DVD-afspeelapparatuur voor iedere patiënt, een eigen keuken en een draadloos netwerk.

De afgelopen jaren is het aantal patiënten dat lijdt aan kanker en in het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis in Dirksland wordt behandeld met chemotherapie fors gestegen. Het aantal toegediende kuren chemotherapie is in de periode 2005 t/m 2007 verdubbeld, terwijl in 2008 wederom een groei van 30% ten opzichte van 2007 wordt verwacht. Eén van de gevolgen van deze forse groei is dat de huisvesting bij het geven van chemotherapie niet meer voldoet. Chemotherapie wordt toegediend in een ‘huiskamer' op één van de ziekenhuisafdelingen. Deze afdeling is regelmatig overbezet.

De Raad van Bestuur van het ziekenhuis heeft recent besloten dat binnen het ziekenhuisgebouw een nieuwe, grotere ruimte ingericht zal worden voor de toediening van chemotherapie. Hierbij is het erg belangrijk dat deze ruimte ook comfortabel ingericht kan worden: patiënten met kanker moeten er soms een volle dag per week doorbrengen om met chemotherapie behandeld te worden. Vooral omdat veel patiënten zich juist op deze dag lichamelijk niet erg prettig voelen, is het dan belangrijk dat er voldoende mogelijkheden zijn voor ontspanning en comfort.

De ROPARUN is een loopevenement van 530 km, waarbij mensen in teamverband een sportieve prestatie -hardlopen van Parijs naar Rotterdam- leveren om op die manier geld op te halen voor mensen met kanker. Vanuit Goeree-Overflakkee werd dit jaar door drie teams (twee teams van Tieleman Runners uit Middelharnis en één team van de Vrienden van Flakkee uit Dirksland) aan de loop deelgenomen. Veel  lopers ervaren de deelname aan de ROPARUN als een avontuur voor het leven. Dit blijkt ook uit het motto dat al jaren is: ‘Leven toevoegen aan de dagen, waar geen dagen meer kunnen worden toegevoegd aan het leven'.

Op zaterdag 30 mei 2009 gaat in Parijs de 18e editie van de ROPARUN van start. De start vindt plaats in het Parc la Courneuve en de finish is op tweede pinksterdag 1 juni 2009 op de Coolsingel in Rotterdam.

De opbrengst van de ROPARUN 2008 is uitgekomen op 4,3 miljoen euro. Ook dit jaar zal de opbrengst -onder andere gerealiseerd door de inspanning van de Flakkeese teams- weer gebruikt worden voor ondersteuning aan allerlei doelen die te maken hebben met zorg voor mensen met kanker, waaronder nu ook de inrichting van een nieuwe chemotherapie-afdeling van het ziekenhuis in Dirksland.