Nu op de radio: Sport Lokaal

Stichting Volière Oude-Tonge opgericht

Begin juni 2009 werd de Stichting 'Volière Oude-Tonge' een feit. De stichting is een initiatief van drie inwoners uit het dorp, te weten Bertus Kamp, Wim Luijendijk en Toon Pollemans. De heren vreesden voor het voortbestaan van de veertigjarige volières, gezien de slechte staat waarin ze verkeren.

Middels de stichting hopen ze subsidie en sponsoren te werven om dit unieke stukje dorpsbezit op te knappen en te behouden voor de toekomst.

De volière aan de Kolfweg in Oude-Tonge mag gerust uniek worden genoemd. "In heel Nederland zijn er maar drie te vinden", weet Toon Pollemans. "Zo'n veertig jaar geleden zijn ze gebouwd door de gemeente, met als voorwaarde dat vrijwilligers zouden zorgen voor het onderhoud en het verzorgen van de vogels. Voor dit laatste stelt de gemeente ieder jaar een klein bedrag beschikbaar voor de aanschaf van voer". De volières zijn in de loop der jaren een begrip geworden bij de bewoners. "Bijna iedereen uit het dorp heeft er de afgelopen decennia wel eens een kijkje genomen", beaamt Toon. "Sommigen vroeger al als kind, maar ook nu nog zie je er met grote regelmaat volwassenen al dan niet met kinderen of kleinkinderen. Het is dan ook een mooi rustgevend groen stukje naast de vijver midden in het dorp. Het zou ontzettend zonde zijn, als dat voorgoed zou verdwijnen".

Wim Luijendijk en Bertus Kamp zijn dagelijks bij de volières te vinden. Ze steken heel veel vrije tijd in het voeren van de vogels en het uitmesten van de hokken. Ook dragen ze financieel bij aan het voer van de dieren. In de volières huizen maar liefst een paar honderd siervogels als papagaaien, valkparkieten en zebravinkjes. De hoognodige renovatie van de volières wordt echter een te grote aanslag op de portemonnee van de heren. De kosten zijn geschat op zo'n 17.500 euro. "Het aanvragen van subsidie en het werven van sponsors kan alleen via een stichting", vertelt Toon, "vandaar ons initiatief om deze op te richten. De wethouders Petra 't Hoen en Gert-Jan van der Valk reageerden erg enthousiast op onze plannen. Nu kunnen wij een beroep doen op de stichting Welzijnsfonds. Daarnaast zullen wij uiteraard ook zelf flink de handen uit de mouwen steken om de kosten zoveel mogelijk binnen te perken te houden. Graag doen wij dan ook bij deze een beroep op de mensen in Oude-Tonge om een handje te komen helpen. Ook hopen we dat er mensen of bedrijven zijn, die ons financieel een steuntje in de rug willen geven. Als we met zijn allen de schouders eronder zetten, moet het mogelijk zijn om de volière te behouden voor het dorp". 

Wie mee wil helpen met het opknappen van de volières of een financiële bijdrage wil leveren kan zich wenden tot Toon Pollemans. Telefoonnummer 06-40126555 of 0187-641669. Ook kan men gewoon eens langslopen aan de Kolfweg. Wim Luijendijk en Bertus Kamp zijn er iedere avond te vinden.