Nu op de radio: Weekendmix

Strandhulpen houden stranden Ouddorp schoon

Foto

De zon laat zich veelvuldig zien en dus trekken badgasten massaal naar de stranden. Strandhulpen van de gemeente Goeree-Overflakkee zijn druk in de weer om de Ouddorpse stranden schoon en aantrekkelijk te houden voor de vele bezoekers.

Tijdens de zomerperiode is er voor de strandhulpen veel te doen op de stranden. Zij starten dan iedere dag om 7:00 uur, op drukke stranddagen zelfs om 6:00 uur, met het schoonmaken van de stranden en gaan door tot ongeveer 11:00 uur, afhankelijk van het aantal strandgangers. De strandhulpen legen dan ongeveer 200 afvalbakken en ruimen achtergebleven zwerfafval op van de 16 km lange recreatieve stranden die
Goeree-Overflakkee rijk is. Dit gebeurt te voet en per tractor. 's Middags om 17:00 uur gaan zij verder. Het legen van de afvalbakken en het opruimen van het zwerfafval aan het einde van de dag, voorkomt dat meeuwen het in de avonduren verspreiden over het strand.

Blauwe Vlag
Tijdens de schoonmaakronde van de stranden, starten de strandhulpen met het schoonmaken van de zogenaamde Blauwe Vlag-stranden. Goeree-Overflakkee heeft twee Blauwe Vlag-stranden: één bij Westerduinpad en één bij de Brouwersdam-de Kous. De Blauwe Vlag is een internationale milieuonderscheiding, die jaarlijks wordt toegekend aan stranden en jachthavens die veilig en schoon zijn. Het is dus belangrijk dat deze stranden er schoon en aantrekkelijk uitzien. Dagelijks worden deze stranden gecontroleerd door onder andere Nederland Schoon.

Beachcleaner
Op topdagen reinigen de strandhulpen de stranden ook met een machine. Deze machine, ook wel Beachcleaner genoemd, veegt het strand schoon door het achtergebleven afval uit het zand te zeven.

Zwerfafval
Na een druk weekend voeren de strandhulpen zo'n 15.000 liter troep af, afkomstig van afvalbakken en afval geprikt uit het zand. De Beachcleaner veegt nog eens 10.000 liter (zwerf)afval op dat niet in de afvalbakken terecht is gekomen. Dankzij de inzet van de strandhulpen en de Beachcleaner treft de strandbezoeker iedere morgen weer een schoon en aantrekkelijk Ouddorps strand aan.