Symposium behandeling gebroken heup

logo-curamareHet Van Weel-Bethesda Ziekenhuis start 15 maart 2015 met het zorgpad Collum Care. In het zorgpad staat van het begin tot het eind beschreven wat de stappen in de behandeling van een gebroken heup zijn. In medische termen noemen we dit Collum Care.

Met name kwetsbare oudere patiënten hebben sterk verhoogde kans op problemen rond een operatie en hebben daardoor extra zorg en aandacht nodig. In het zorgpad Collum Care is elke stap van de behandeling omschreven. Vaak voorkomende problemen zoals een matige voedingstoestand of verwardheid worden eerder gesignaleerd. Door hier snel op in te spelen, herstellen patiënten sneller en kunnen zij eerder naar huis, eventueel aangevuld met tijdelijke verzorging.

Door de vergrijzing is de verwachting dat het aantal heupbreuken aanzienlijk toe zal nemen. Om hier goed op voorbereid te zijn is het zorgpad Collum Care hard nodig. Alleen al in Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis is de verwachting dat per jaar zo'n 75% extra heupbreuken behandeld gaan worden. Dit is gemiddeld 5 heupbreuken per week.

Op 3 maart organiseerde Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis het symposium Collum Care. Tijdens het symposium zijn fysiotherapeuten en huisartsen geïnformeerd over het zorgpad Collum Care. Een orthopedisch chirurg, een traumachirurg, een verpleegkundige van de spoedeisende hulp en een afdelingsverpleegkundige, een geriater en een fysiotherapeut hebben ieder hun aandeel in de behandeling toegelicht. Huisartsen en fysiotherapeuten zijn daardoor op de hoogte van het behandeltraject wat hun patiënt met een gebroken heup doorloopt en kan de patiënt daardoor beter informeren over en begeleiden tijdens hun genezingsproces.