Nu op de radio: Archipel bij nacht

Uitbreiding gemeentehuis Middelharnis voor nieuwe gemeente

Begin 2012 heeft het gemeente bestuur van Middelharnis enkele bewoners in de buurt van het Gemeentehuis uitgenodigd voor een bespreking van plannen die de gemeente op korte termijn wil uitvoeren. De redactie ontving namens bewoners het volgende schrijven.

Ingezonden bericht
De plannen betreffen in eerste instantie het realiseren van een semi-permanente uitbreiding (lees: noodgebouwen) met bijbehorende parkeerplaatsen en een voorgenomen wijziging van het bestemmingsplan van het wijkveld (van recreatie naar maatschappelijk) achter het gemeentehuis vóór 1 januari 2013. De gemeente wil de mogelijkheid hebben om op dit groene wijkveld te kunnen bouwen. Mocht de bouw op dit veld niet doorgaan, dan blijft de mogelijkheid om op dit veld een gebouw neer te zetten met een maatschappelijk karakter. Er mag dan tot 8 m hoog gebouwd worden. Kortom, dit betekent "einde groene wijkveld".

De gemeente is dus van plan het gemeentehuis van Middelharnis aanzienlijk uit te breiden, in verband met de samenvoeging van de gemeenten op Goeree-Overflakkee. De gemeente verwacht, dat Middelharnis de centrum gemeente wordt ,dat heeft tot gevolg, dat het aantal personeelsleden aanzienlijk zal toenemen, als mede het aantal afdelingen. p de bespreking met de omwonenden verklaarde de wethouder, dat met de andere gemeenten overleg gepleegd was over deze uitbreiding.

Een voorbeeld waar het samenvoegen van meerdere gemeenten toe kan leiden is het Westland. Ofschoon de samenvoeging daar al meer dan 5 jaar geleden plaats vond, veroorzaakt de verbouwing van het gemeentehuis in het centrum van Westland nog steeds vele problemen.

Dit soort problemen kan Middelharnis voorkomen door een nieuw gemeentehuis te bouwen in de Westplaat. Hier is voldoende bouwgrond aanwezig. Het gebouw kan voldoen aan moderne eisen. Ook het inrichten van parkeerplaatsen zal daar geen problemen opleveren. Terwijl het nieuwe gemeentehuis goed bereikbaar zal zijn via de geprojecteerde randweg. Inmiddels kan het bouwen van de noodgebouwen bij het bestaande gemeentehuis doorgaan tot het nieuwe gebouw gereed is. Van het recreatieve groen achter het bestaande gemeentehuis kunnen de omwonenden blijven genieten.

Aan de Commissie voor samenvoeging het voorstel tot bestudering van het bouwen van een modern gemeentehuis, dat goed bereikbaar is vanuit de andere dorpen en voorzien van voldoende parkeerplaatsen, waarbij het bestaande recreatieve groen in Middelharnis- zuid gespaard blijft.

Enkele inwoners van de Frans Halslaan