Van takkie naar thee

Als je in Zuid-Afrika door het droge Cedergebied reist duurt het even eer je de rooibos-struiken onderscheidt van de andere bush begroeiing. De struik groeit hier, als enige in de wereld, in het wild. Op de boerderijen zie je, tussen de boomgaarden en de druivenstruiken, veldjes met de houterige struiken keurig in het gelid staan.

In het hoogseizoen van januari tot april (dan is het zomer in Zuid-Afrika) wordt rooibos met een kapmes gekapt. De als takkenbossen opgebonden thee wordt op de 'theebaan' machinaal in stukjes gesneden, op een stenen vloer uitgespreid en nat gemaakt waarna het fermenteren in de zon kan beginnen. Na ongeveer twee dagen (het proces wordt nauwkeurig bewaakt) is de roodbruin gekleurde thee klaar voor verpakking. Puurder kan het niet. De Rooibos thee is in de Wereldwinkel te koop in drie verschillende smaken namelijk Rooibos gewoon, Rooibos spicy orange en Rooibos earl grey.

U vindt de Wereldwinkel Goeree-Overflakkee op het Spuiplein (achter d'n Diek) in Middelharnis. Open op woensdag- en donderdagmiddag van 13:00 uur tot 17:00 uur, op vrijdag van 10:00 uur tot 18:00 uur, en op zaterdag van 10:00 uur tot 17:00 uur.