Vluchtelingen gearriveerd in De Staver

Foto
Inmiddels hebben zich al zo'n 200 mensen als vrijwilliger aangemeld.

Woensdagavond 11 november 2015 omstreeks 19:30 uur is een groep van 80 vluchtelingen gearriveerd in De Staver in Sommelsdijk waar zij gedurende een week zullen verblijven. Deze groep bestaat voornamelijk uit Syrische gezinnen met kinderen, onder wie 10 baby's. De crisisopvang geldt in principe voor 72 uur, maar de gemeente Goeree-Overflakkee heeft besloten dit te verlengen met nog eens 72 uur.

Burgemeester Ada Grootenboer: "Deze mensen zijn al vanaf half oktober in Nederland en dit wordt hun derde opvangadres. Vanaf maandagmorgen zijn we met een heel team aan het werk gegaan en is er ongelooflijk veel werk verricht om Het Prieel in De Staver gereed te maken voor deze opvang. Veel mensen hebben spontaan hulp aangeboden. Inmiddels hebben zich al zo'n 200 mensen als vrijwilliger aangemeld. Ook is er massaal gehoor gegeven aan een oproep op Facebook voor campingbedjes. Daarnaast zijn er andere goederen gebracht zoals kinderstoelen, babybadjes en wippers. Hier is de gemeente heel blij mee en bijzonder dankbaar voor. Er zijn weliswaar negatieve klanken vanuit de gemeente over deze crisisopvang, maar deze vallen in het niet bij de positieve klanken."

Burgemeester Grootenboer vervolgt: "We willen hen graag een stuk rust bieden. Er is geen plaats in de reguliere opvang. De AZC's zitten vol en ook in tijdelijke asielzoekerscentra, waar mensen terecht kunnen voor vijf jaar, is er geen plaats." De gemeente onderzoekt de mogelijkheden nog voor toekomstige noodopvang, waar vluchtelingen gedurende drie tot zes maanden kunnen verblijven met uitloop tot een jaar. Welke locaties hiervoor in aanmerking komen, is nog niet duidelijk. "We willen graag ons steentje bijdragen, maar een permanent of tijdelijk asielzoekerscentrum gaat de draagkracht van onze gemeente echt te boven", aldus de burgemeester.

Door Hilbert van Bennekom