Vraagtekens bij aanrijtijden hulpdiensten

logoambulancePolitieke partij Vitale Kernen Goeree-Overflakkee zet grote vraagtekens bij de gepresenteerde aanrijtijden van de hulpdiensten. Door een rekentrucje worden de cijfers rooskleuriger voorgesteld dan ze in werkelijkheid zijn, aldus de partij.

Vitale Kernen Goeree-Overflakkee (VKGO) volgt nauwlettend de aanrijtijden van de verschillende hulpdiensten. Al diverse keren zijn hierover door de partij vragen gesteld en is de bezorgdheid geuit. De deze keer door het college gepresenteerde aanrijtijden scoorden tussen de 83% en 93,6%.

Echter hoe is de berekening tot stand gekomen? Alle aanrijtijden van de ambulance op het eiland zijn namelijk bij elkaar opgeteld en gedeeld door het aantal ritten. Zo kom je inderdaad op een mooi resultaat. Dirksland bijvoorbeeld, waar een ambulancepost is, scoort 100%. Ooltgensplaat evenwel scoort 60%. Samen maakt dat 80%.

Een aanrijtijd van 80% klinkt mooi maar het houdt voor Ooltgensplaat in dat op de tien spoedritten er vier te laat komen. Bijna de helft. VKGO vindt dat op dergelijke levensbelangrijke zaken geen rekentrucje toegepast mag worden maar dat gekeken en gehandeld dient te worden volgens de werkelijke keiharde cijfers.