Wereldwinkel en Prins Maurits sluiten bijzondere overeenkomst

Stichting Wereldwinkel Goeree-Overflakkee en Christelijke scholengemeenschap Prins Maurits in Middelharnis gaan een bijzondere overeenkomst met elkaar aan. Op D'n Diek in Middelharnis gaan zij in gezamenlijkheid de Wereldwinkel runnen. Op 9 november 2009 ondertekenden zij hiervoor een convenant.

Al langere tijd zocht de Wereldwinkel een nieuwe locatie. De winkel aan het Spuiplein is een oud pand dat flink wat onderhoud vergt. Omdat de winkel volledig door vrijwilligers wordt gerund, komt ook het onderhoud op hen aan. Tot nu toe heeft de winkel hier altijd een oplossing voor gevonden, maar dit wordt steeds lastiger. Bovendien komen er nu alleen klanten in de winkel die er gericht gaan winkelen. Veel mensen weten niet dat er een Wereldwinkel is omdat het gelegen is achter D'n Diek. 
 
Christelijke scholengemeenschap Prins Maurits heeft diverse afdelingen, waaronder het Pro; het Praktijkonderwijs. Op deze afdeling krijgen jongeren les die vooral gebaat zijn bij leren in de praktijk. CSG Prins Maurits zocht voor deze leerlingen een manier om hen echt in de praktijk te laten leren. Een echte winkel, met echte producten en echte klanten. Omdat het aansluit bij het gedachtengoed van de school om iets voor de maatschappij te betekenen, zocht zij contact met de Stichting Wereldwinkel Goeree-Overflakkee.
 
En dit contact resulteerde in een mooie samenwerkingsvorm. CSG Prins Maurits en de Wereldwinkel huren samen een pand in het Diekmeesterplan aan het Zandpad in Middelharnis. Het pand is op dit moment in aanbouw en is gelegen tegenover de HEMA. Zowel de Wereldwinkel als een instructieruimte voor de leerlingen zijn in het pand gepland. Deze leerlingen leren onder begeleiding van een speciaal hiervoor aangestelde 'winkeldocent' wat het is om een winkel te runnen, zowel op het gebied van verkoop als het vooraadbeheer en de administratie. Praktijkonderwijs op locatie dus.
 
Van maandag tot en met donderdag runnen de leerlingen de Wereldwinkel, op vrijdag en zaterdag zijn het de vrijwilligers die de winkel runnen. De openingstijden van de Wereldwinkel worden dus aanzienlijk uitgebreid.
 
Op 9 november 2009 ondertekenden de partijen het convenant waarin de afspraken staan voor de toekomst. Na een voorbereiding van meer dan een jaar werd, onder het genot van een diner in de school, de benodigde handtekeningen gezet. De planning is dat het pand in mei 2010 opgeleverd wordt.
 
Op de website www.goereeoverflakkee.wereldwinkels.nl houdt de Wereldwinkel u graag op de hoogte van de vorderingen. Helaas hebben zij echter geen beheerder van de website. Voelt u zich, of voel jij je geroepen om ook vrijwilliger bij de Wereldwinkel te worden en hen een handje te helpen met de website? Stuur dan een e-mail naar wwgoverf@hetnet.nl.