Windpark Battenoert wordt afgebroken

Foto

Na 19 jaar trouwe dienst worden komende maanden de 6 Bonusturbines en de ene Lagerwey turbine op Windpark Battenoert in Nieuwe-Tonge afgebroken. Windpark Battenoert is eigendom van Coöperatie Deltawind en was in 1996 het eerste windpark op Goeree-Overflakkee. Aan de rand van de Grevelingen, bij de toegang van het eiland over de N59 vanuit Zeeland, zijn ze voor velen een oriëntatiepunt geweest. De Bonussen waren destijds 'state of the art'. En het moet gezegd, tot op het laatst hebben ze trouwe dienst gedaan.

Pas in februari 2015 ontstond er een mankement aan de generator van turbine 3, dat niet meer efficiënt gerepareerd kon worden. Sindsdien staat deze turbine dan ook stil, tot verdriet van de windenergieliefhebbers, vaak trouwe leden van Deltawind. Datzelfde geldt overigens ook voor de kleine turbines bij de waterzuivering in Oude-Tonge. Vanaf 1 mei zullen alle turbines van Windpark Battenoert definitief stil komen te staan. Ze zullen in mei en juni worden afgebroken om elders te worden gereviseerd en buiten Nederland nog opgebouwd te worden.

Het nieuw windpark
Maar er komt een nieuw park voor in de plaats. Afgelopen winter is de kabel gelegd en de komende weken zal de omgeving gereed worden gemaakt voor de komst van de nieuwe turbines. Dit gebeurt door GMB, voor velen op het eiland een bekende aannemer. De eerste paal wordt medio mei geslagen en de funderingen voor de vier nieuwe turbines worden gestort. Er komen vier turbines van het type Enercon E101, met een vermogen van 3,05 MW op een mast van 98 meter en een rotor van 100 meter. De totale productie van de nieuwe turbines is circa 4 keer zo veel als van het huidige park. Straks zal het park voldoende energie leveren voor ruim 11.000 huishoudens. Naar verwachting is het park het eerste kwartaal van 2016 operationeel.
Voordelen voor leden en omwonenden

De leden van Deltawind en de direct omwonenden kunnen in het najaar obligaties kopen en daarmee rechtstreeks mede-eigenaar worden. Voor de direct omwonenden wordt een speciaal Windfonds Battenoert opgericht. Zij zullen binnenkort door Deltawind worden uitgenodigd om hierover van gedachten te wisselen. Voor alle inwoners van Goeree-Overflakkee wordt het mogelijk de energie van de turbines te gaan afnemen zodra het park draait. Dat gebeurt via het platform van Vandebron. Nadere informatie over deze ontwikkelingen volgt.