Woninginbraak: wat kunt u er zelf tegen doen?

logopolitieGoeree-Overflakkee - In Nieuwe-Tonge en Ooltgensplaat zijn in het weekend van 20 en 21 november 2010 inbrekers actief geweest. In Nieuwe-Tonge werd één woning bezocht, in Ooltgensplaat werd in vijf woningen ingebroken.

In deze periode van het jaar neemt vaak het aantal inbraken toe, weet de politie uit ervaring. U kunt zelf veel doen om een inbraak te voorkomen. De politie geeft u tips hoe u uw huis onaantrekkelijk maakt voor inbrekers en wat u kunt doen als er toch wordt ingebroken.

Met dank aan oplettende burgers die 1-1-2 bellen kan de politie soms op heterdaad een inbreker aanhouden. Veel vaker kan de politie alleen iets achteraf doen. De kans op inbraak kunt u zelf met zo'n 50% verlagen. In de meeste gevallen spreekt de politie van een ‘gelegenheidsinbraak'; de inbreker gaat op pad zonder een specifieke woning op het oog te hebben. Hij kiest de makkelijkste woning uit.

Hoe maakt u uw huis zo onaantrekkelijk mogelijk voor inbrekers?
-          Installeer goede sloten en gebruik deze altijd.
-          Sluit uw tuin af en zorg dat er geen hoge begroeiingen zijn.
-          Laat geen voorwerpen slingeren die een inbreker kan gebruiken.
-          Sluit ramen en deuren als u de woning verlaat.
-          Zorg voor goede verlichting, binnen én buiten.

Een goede manier om een inbreker te misleiden is net te doen of u thuis bent. U kunt bijvoorbeeld:
-          Binnen verlichting laten branden;
-          Bij langere afwezigheid: de post van de deurmat laten halen en uit het zich wegleg-gen.

Wat moet u doen als er toch bij u wordt ingebroken?
Bel meteen de politie en raak zo weinig mogelijk spullen aan in huis. Zo blijven mogelijke sporen in tact. Als er genoeg aanwijzingen gevonden worden, start de politie een sporenonderzoek. Ze zoeken dan bijvoorbeeld naar vingerafdrukken. Ziet u een verdachte situatie of is de inbreker vermoedelijk nog in of nabij de woning? Dan belt u direct 1-1-2. De politie kan snel ter plaatse komen en daarmee wordt de pakkans vergroot. Heeft u informatie over bijvoorbeeld woninginbraken die u lever anoniem deelt met de politie van Goeree Overflakkee? Belt u dan Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000.

Meer tips vindt u op de website www.politie-rotterdam-rijnmond.nl of in de brochure die u op kunt halen op het politiebureau in Middelharnis.