Nu op de radio: Ons Eiland, Altijd Dichtbij

Zeer gevaarlijk vuurwerk in Ooltgensplaat aangetroffen

logopolitieWoensdagmorgen 12 december 2012 vroeg is een 23-jarige inwoner van Ooltgensplaat aangehouden op verdenking van handel in illegaal vuurwerk. De man kwam naar voren uit een onderzoek naar een 30-jarige man uit Sommelsdijk die 6 december werd aangehouden. In zijn woning werd na een tip via Meld Misdaad Anoniem een grote hoeveelheid illegaal vuurwerk, drugs en wapens aangetroffen.

In de woning van de man uit Ooltgensplaat zijn onder meer 27 mortierbommen, een signaalrakete, 4 doosjes vlinders, een Cobra 6 aangetroffen. In de garagebox die aan de man toebehoort is geen vuurwerk gevonden, maar wel verpakkingsmateriaal van vuurwerk en twee mortierpijpen, een attribuut om mortierbommen af te steken. De politie doet verder onderzoek naar de man.

Zeer gevaarlijk vuurwerk
Knalvuurwerk, zoals de Cobra hoort samen met de lawinepijlen, mortierbommen, flowerbeds en romeinse kaarsen tot de zogenoemde Big 5 van zwaar, illegaal vuurwerk. Deze vuurwerksoorten geven door de enorme hoeveelheid flitspoeder die er in zit risico op massa-explosie. De enorme druk die vrij komt veroorzaakt zelfs op meters afstand gescheurde trommelvliezen en onherstelbare schade aan de ogen. De explosieve kracht is vele malen meer dan een handgranaat. In goedgekeurd consumenten vuurwerk zit zwart buskruit en dat is lang niet zo gevaarlijk.

Hoge straffen
De straffen voor het bezitten en handelen in dergelijk illegaal vuurwerk zijn hoog. Voor het bezitten ervan kan het Openbaar Ministerie, afhankelijk van de soort en hoeveelheid, een maand detentie eisen. Op het verhandelen van dergelijk vuurwerk aan jongeren onder de 18 jaar staat een gevangenisstraf van soms meer dan een jaar.

Illegaal vuurwerk, zelfgemaakt vuurwerk en vuurwerk waaraan geknutseld is, is levensgevaarlijk. Dit wordt volgens de wet gezien als een bom, dus komt de Wet Wapens en Munitie om de hoek kijken. Het tot ontbranding brengen van een vuurwerkexplosief wordt zwaar gestraft. Dit kan leiden tot 12 jaar gevangenisstraf. Ook als je nog geen 18 bent en je hebt dergelijk vuurwerk voorhanden of steekt het af, kom je voor de kinderrechter en wordt in veel gevallen jeugddetentie opgelegd. Ook je ouders moeten zich dan verantwoorden.

Aanpak politie
Om de handel e.d. in illegaal zwaar vuurwerk tegen te gaan, heeft de politie specialisten in dienst. Zij surveilleren herkenbaar en onherkenbaar, houden gerichte acties en geven opvolging aan uw meldingen. Daarnaast houden zij nauwlettend social media in de gaten.

Info? Meld het!
De politie is mede afhankelijk van uw meldingen. De politie doet dan ook een beroep op u om de handel, het bezit van illegaal vuurwerk of het vroegtijdig afsteken ervan te melden. Dit kan via het algemene telefoonnummer van politie op 0900-8844 of via Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000.