Zen in de natuur zweverig?

Foto

Voor sommige nuchtere mensen van Flakkee zal dit misschien zweverig in de oren klinken, maar alleen 'zweverig' zou te oppervlakkig zijn. Zen in het zand is een avond die wordt geleidt door een natuurgids en een meditatiebegeleider. Op die avond wordt wat verteld over de Kwade Hoek en over de flora en fauna die hier te vinden is.

Bij de zee aangekomen, begint het meditatiegedeelte. Daar wordt ongeveer 20 minuten in stilte gezeten. Daarna loopt de groep een stuk, in stilte, waarna er vervolgens weer 20 minuten in stilte gezeten wordt. Aan het eind wordt een kopje thee gedronken en uiteindelijk het gebied weer verlaten.

Guus van Osch, 56 jaar, is rond zijn 40ste begonnen met het beoefenen van Zen-meditatie. Hij is de oprichter en tevens meditatiebegeleider van Zen op Flakkee. "Ik leerde om stil te blijven zitten middenin de storm, om het zo maar eens te zeggen. Zen heeft me sindsdien dermate veel gebracht dat het nu een onlosmakelijk deel van mijn leven is. Het helpt mij ook om mijn hoofd zo zuiver en open mogelijk te houden zodat ik al mijn aandacht kan geven aan wat ik doe. We weten allemaal hoe storend onze eigen gedachten soms kunnen zijn. Zen helpt ons daardoorheen te kijken."

Het publiek varieert. Soms oude bekenden van de eigen Zengroep, mensen die ooit eerder hebben meegedaan, vakantiegangers of mensen die een stukje ervan in de media hebben zien staan. In de groep is het maximum aantal personen 15. Dit omdat de groep anders te groot wordt voor een gids. "Mensen vinden het een erg inspirerende en mooie avond: niet alleen het prachtige gebied, maar ook het stille deel van de avond wordt gewaardeerd. Het is heel bijzonder om samen in stilte te zitten, zeker wanneer je op de achtergrond de zee hoort ruisen en de vogels roepen."

"Soms denken mensen dat meditatie zweverig is en dat begrijp ik wel. Het praten erover kan misschien zweverig zijn maar de oefening nooit. De kern is met beide voeten op de grond en ons niet laten meeslepen door gedachten en gevoelens. Niets is zo aards als 20 minuten stil op de grond zitten, niet bewegen en je aandacht alleen maar bij dit moment houden. Probeer het maar eens..."

Voor meer achtergrondinformatie kunt u kijken op www.zenopflakkee.nl.

Door Rianne Tanis