Nu op de radio: Sport Lokaal

Terug naar agenda overzicht...

35-jarig Filmhuis Middelharnis heeft wortel geschoten op G-O

zaterdag 19-03-2011 17:00 uur

Met twee contrasterende films viert het Filmhuis Middelharnis op zaterdag 19 maart 2011 in het Diekhuus de vijfendertigste verjaardag. Het gaat om Fanfare van Bert Haanstra, volgens velen een van de beste Nederlandse films ooit, en Everything is Illuminated van de Amerikaans-Oekraïnse cineast Liev Schreiber. Het filmfeestje is avondvullend: van 16:45 tot 23:00 uur. Toegang € 10,00. Reserveren noodzakelijk via receptie@hetdiekhuus.nl

Iets meer dan vijfendertig jaar eerder, op 11 maart 1976 om precies te zijn, draaide de allereerste film. Dat was Family Life van Kenneth Loach. Het Filmhuis, dat een projector moest lenen voor deze eerste voorstelling, was een initiatief van de pioniers Wim Bosdijk en Tinus de Vreede. Naast hen waren bij het begin betrokken: Agnes en Henk van Buren, Hannie en Daan Vrauwdeunt, Adrie Rijk en Tjeerd Segaar. En al 35 jaar maakt het filmhuis deel uit van het Diekhuus.

Bevlogen
Het initiatief om kwaliteitsfilms te vertonen, leverde één van de eerste filmhuizen in Nederland op. De accommodatie was primitief, maar de medewerkers bevlogen. Om de veertien dagen, op donderdagavond, draaiden ze een film in het Diekhuus, toen nog gevestigd aan het Zandpad. Daarvoor moest de peuterspeelzaal worden ontruimd. Driewielers, poppenhuis en ander speelgoed verhuisden naar de biljartzaal om ruimte te maken voor de ‘bioscoopstoelen' en het projectiescherm. Het Filmhuis betrok de films van Gofilex, Film International en Classics. Samen met de filmhuizen van Brielle, Spijkenisse, Hellevoetsluis en Oud-Beijerland werd het Delta Filmcircuit gevormd en werd men lid van de Nederlandse Bond van Filmtheaters.  

In de geest van de jaren zeventig kon het publiek zijn stem laten horen, ideeën kwamen daarnaast van de werkgroep, die het filmhuis runde. De werkgroep deed programmering, publiciteit, techniek, transport en administratie. Het Filmhuis programmeerde niet alleen artistieke en tegendraadse filmhuisfilms, maar ook klassiekers. Nadat het Diekhuus in 1979 was afgebrand gingen de filmliefhebbers van Goeree-Overflakkee naar het noodgebouw aan het Kerkepad, waar het filmhuis regelmatig themamaanden hield. Zoals Italiaanse films met culinaire specialiteiten. Daarnaast was er een kinderfilmhuis en nam men deel aan het landelijke Cinekid-festival. De jeugdfilm is inmiddels hervat en op verzoek vertoont het filmhuis ten behoeve van scholen.

Adequate projectie
In 1985 verhuisde het Diekhuus naar het Beneden Zandpad. Daar kon een goede donkere filmzaal met een adequate projectie in gebruik worden genomen. Maar het was het meermalen nodig het bestaansrecht te bewijzen. Toch waren er altijd mensen die ‘de betere film' wilden zien. Toen waren dat er gemiddeld nog geen 20 per voorstelling maar de laatste jaren is dat gemiddelde opgelopen naar ruim 40. In 1999 kreeg het filmhuis geld om een 35mm projector aan te schaffen. Een tweedehands Bauer uit 1932. Als alles goed werkte, was de 35 mm projector een vooruitgang. Maar er ging wel eens wat mis. Een film brak, de belichting was niet optimaal en het geluid haperde wel eens. De laatste jaren is op dat gebied een enorme slag gemaakt. Nu draait het Filmhuis Middelharnis digitaal op een apparaat van Foto Klein. De beamer is van het Diekhuus. De kwaliteit is nog nooit zo goed geweest. Toch staat er door de ontwikkelingen in de filmbranche een verdere digitalisering op stapel en daarvoor neemt het filmhuis deel aan het landelijke project Cinema Digitaal.

Uitverkocht
Feit is dat het filmhuis vanaf begin jaren negentig voorspoedig draait. De zaal, die plaats geeft aan maximaal honderd kijkers, is regelmatig uitverkocht. Bijvoorbeeld als De Storm wordt gedraaid of Zomerstorm Een ander recent succes was Slumdog Millionaire.

Sinds twee jaar is er elke week een voorstelling in het filmhuis. Daarmee steeg het aantal filmavonden van 20 naar 38. Het bleek een rake zet, want het gemiddeld aantal bezoekers nam niet af. Het begon in 1976 primitief, maar bevlogen. Nu, 35 jaar later, kan de conclusie alleen maar luiden dat er een flinke professionalisering heeft plaatsgevonden. Tegelijkertijd is de bevlogenheid bij de medewerkers - elf vrijwilligers - niet verloren gegaan. Het filmhuis draait nog altijd kunstzinnige films, alternatieve rolprenten die discussie oproepen, die aan het denken zetten, die een kijkje geven op de wereld die niet de jouwe is.

Het is een feit: het Filmhuis Middelharnis heeft vaste wortel geschoten in de Flakkeese klei. Meer informatie www.cultuurpleingo.nl.  

Tekst: Kees van Rixoort