Luister of kijk online naar de lokale omroep

Terug naar agenda overzicht...

De Ramp in muziek en beeld

zaterdag 28-01-2023 10:00 uur

Het jaar 2023 staat in het teken van de 70-jarige herdenking van de Watersnood van 1953. Het Streekmuseum Goeree-Overflakkee organiseert in dit kader vier bijzondere bijeenkomsten waarbij originele filmbeelden van de Boomsma’s worden getoond gecombineerd met een muzikaal optreden.

Muzikaal optreden
De bijeenkomst start met een muzikale performance: "Als de dijken breken". Een muzikaal optreden over de ramp die ook zeker actueel is door het veranderende klimaat en de relatie tussen mens en water die steeds meer onder spanning komt te staan. Die spanning is ook muzikaal vertaald in de performance, golvend, deinend en beukend wordt gewerkt met muziek, tekst en ademhaling.

Deze performance wordt opgevoerd door "Het Belangenrijk". Deze groep bestaat uit regisseur Justin van Kampen en componist Michiel Augustijn met Jasmijn Veerman en Isabel Diaferia als spelers. Zij maken actuele muzikale vertolkingen met een groot belang voor de samenleving. Vaak met historische thema's. Hun vorige project was 'Bommenregen'. Een muzikale performance over het bombardement van Rotterdam.

Filmbeelden over Goeree-Overflakkee
Wie kent niet de vele filmbeelden over de Ramp? Maar de beelden van Goeree-Overflakkee zijn minder bekend. Kom de filmbeelden van de gebroeders Boomsma bekijken. Het Streekmuseum "vertelt eilandverhalen" en wil graag bij de unieke beelden achterliggende tekst en uitleg geven. Ook duikt er elk jaar nog uniek fotomateriaal op. Een aantal wordt ook vertoond.

Waar en wanneer?
Het Streekmuseum heeft vier locaties gehuurd waar de presentaties te zien zijn:
Zaterdag 28 januari in Onder de Wiek in de Ring van Dirksland 10:00 en 11:00 uur.
Zaterdag 28 januari in Ons Dorpshuis aan het Korteweegje van Nieuwe-Tonge 13:30, 14:30 en 15:30 uur.
Zaterdag 4 februari in ‘t Haegse Huus aan de Haagsestraat van Stellendam 10:00 en 11:00 uur.
Zaterdag 4 februari in het Diekhuus aan het Beneden Zandpad van Middelharnis 13:30, 14:30 en 15:30 uur.

Toegang gratis
De toegang is kosteloos. Dit geheel wordt mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van de Provincie Zuid-Holland, voormalige erfgoedlijn Goeree-Overflakkee. Uiteraard is het mogelijk om uw waardering voor de presentatie te uiten via een geldelijke bijdrage ter plaatste. Dit ten bate van het in stand houden van het Streekmuseum.

En verder
Binnenkort organiseert de historische vereniging De Motte in samenwerking met het Streekmuseum ook een lezing over de Watersnood. Expert Jan Both zal de lezing verzorgen. Noteer alvast 14 februari 2023 in de agenda. Locatie: de Remonstrantse Kerk, Voorstraat 35 in Sommelsdijk. Ook daar is de toegang gratis.