Nu op de radio: Archipel in de ochtend

Terug naar agenda overzicht...

Ontdek de akker op de Nationale Aardappelrooidag

zaterdag 03-09-2022 10:00 uur

Op zaterdag 3 september 2022 vindt de tweede editie van de Nationale Aardappelrooidag plaats bij Akkerbouwbedrijf van der Velde in Herkingen. Telers verdeeld over het land zetten hun akkers open om jong en oud te leren over de duurzame groei en oogst. Bezoekers rooien gratis een zak aardappels voor thuis en kunnen meedoen aan verschillende activiteiten. De Nederlandse Aardappel Organisatie hoopt mensen zo weer dichter bij de bron van het eten op hun bord te brengen. Uit het Pieperonderzoek, uitgevoerd in opdracht van de NAO, blijkt dat 39% van de Zuid-Hollanders nog nooit op een boerenbedrijf is geweest en 63% nog nooit op een aardappelboerderij. Landelijk is dit respectievelijk 31% en 58%. Daar moet deze leerzame dag verandering in brengen.

Een kijkje achter de schermen
73% van de ouders wil dat kinderen leren waar hun eten vandaan komt, blijkt uit de cijfers. De dag belooft dan ook een leerzaam en gezellig programma voor het hele gezin. Met verschillende activiteiten krijgen bezoekers een kijkje achter de schermen: zo vullen ze een zak nieuwe aardappels op de akker en leren ze hoe de groei en het rooien in zijn werk gaat. Er zijn onder meer rondleidingen en er wordt een aardappelfilm vertoond. Ook heeft de dag een smakelijk tintje met een friteskraam en een proeverij. Voor de kinderen is er een traptractorbaan, ponyrijden, een speurtocht en knutselen.

Hollandse klimaatkanjer in de schijnwerpers
De aardappel is nog altijd populair: 69% van de Nederlanders zegt trots te zijn op de pieper en bij 81% van de Nederlanders liggen er minimaal 2 keer per week aardappels op het bord. Drenthenaren zijn de grootste aardappeleters: 58% eet de pieper 4 tot 7 keer per week. De Nationale Aardappelrooidag sluit ook direct aan op de trend om meer lokaal en duurzaam te eten. Veel mensen weten niet dat de aardappel het op duurzaamheidsgebied heel goed doet: slechts 15% omschrijft de aardappel als duurzaam. Dit terwijl aardappels een relatief lage impact hebben op klimaatverandering, landgebruik en waterverbruik. Bij duurzaam koken vindt men het voornamelijk belangrijk (71%) dat producten worden geproduceerd in Nederland.

Adres
Akkerbouwbedrijf van der Velde
Peuterdijk 59
3249 AW Herkingen

De Nationale Aardappelrooidag bij Akkerbouwbedrijf van der Velde is van 10:00 tot 16:00 uur te bezoeken. Toegang is gratis. Naast Boerderij van der Velde zetten nog 5 andere aardappeltelers in het land hun akkers open op 3 september, onder meer in Zwartewaal en Numansdorp. De exacte tijden en activiteiten verschillen per locatie, bekijk alle locaties via aardappels.nl/rooidag.