Nu op de radio: Ons Eiland, Altijd Dichtbij

Terug naar agenda overzicht...

Topfanfares in Concert: Oost ontmoet West

zaterdag 27-11-2010 19:00 uur

Op zaterdag 27 november 2010 organiseert Fanfareorkest De Hoop uit Stellendam een gezamenlijk winterconcert met de Christelijke Fanfare 'Psalm 150' uit Dinxperlo.

Fanfare 'Psalm 150' uit Dinxperlo (Dinxperlo is een plaats in de gemeente Aalten in de Achterhoek, in de Nederlandse provincie Gelderland, pal tegen de grens van Duitsland) werd in 1899 opgericht en is een bloeiende vereniging bestaande uit een A-, B-, en C-orkest, een slagwerkgroep en een muziekcursus voor kinderen ('Muziek Maak Jezelf'). Het A-orkest speelt al 20 jaar in de Concertafdeling en heeft door de jaren heen vele prachtige resultaten behaald. Het orkest kent een rijke geschiedenis met als hoogtepunten een concertreis naar Polen in 2004 en de vier optredens in de Concertafdeling Fanfare tijdens het Wereld Muziek Concours van 1993, 1997, 2001 en 2005. Hiervoor zijn diverse compositie-opdrachten verstrekt aan aansprekende componisten uit binnen- en buitenland. Uiteraard vergeet de vereniging haar 'roots' niet. Zo verleent het A-orkest haar medewerking aan optochten, serenades en kerkdiensten in Dinxperlo.

Regelmatig worden ook speciale concerten in Dinxperlo en omgeving georganiseerd, waarbij fanfaremuziek op een toegankelijke wijze wordt gepresenteerd aan een breed publiek. In 2009 vierde de vereniging haar 110-jarig bestaan. Ter gelegenheid hiervan werd er een groots galaconcert gegeven, waar ruim 600 mensen genoten van een speciale uitvoering van ‘The West Side Story'. Ook werd vorig jaar de cd "De IJswoestijn" opgenomen voor muziekuitgeverij uitgeverij Gobelin. Het orkest staat sinds september 1997 onder leiding van Tijmen Botma. In het dagelijks leven vervult hij de functie van Chef dirigent bij het Fanfare Korps Koninklijke Landmacht 'Bereden Wapens' te Vught.

Fanfareorkest De Hoop is er bijzonder trots op om een gezamenlijke Winterconcert met dit prachtige orkest te mogen organiseren. Een echte topper in de fanfarewereld! Het programma van dit concert bevat een grote variatie aan muziek.

'Psalm 150' speelt in haar programma onder andere het prachtige sfeervolle werk The Raven van Harry Janssen, de uitdagende compositie Ommagio van Marco Putz en een deel uit het Trompetconcert van Rob Goorhuis. Hiervoor brengt het orkest een bijzondere solist mee naar Oude-Tonge. Solist op trompet is namelijk Jeroen Botma. Jeroen kreeg op 6-jarige leeftijd zijn eerste trompetlessen van zijn vader Tijmen Botma. Op 11-jarige leeftijd ontving hij zijn eerste les van Tonnie Kievits (solo trompettist van Het Gelders Orkest), waarbij hij vervolgens zijn conservatoriumstudie afrondde. Al op jonge leeftijd won Jeroen Botma diverse prijzen. Op 12-jarige leeftijd won hij de eerste prijs bij het jong talentenproject van het Gelders Fanfare Orkest. Verder was hij prijswinnaar bij het ensembleconcours 'Jong Goed' en in 2007 won hij de internationale ArtEZ Trumpet-Competition. Tijdens zijn studie speelde Jeroen in diverse producties van het Nationaal Jeugd Orkest. Daarnaast remplaceerde Jeroen regelmatig bij professionele orkesten zoals het Koninklijk Concertgebouw Orkest, het Rotterdams Philharmonisch Orkest, Het Radio Filharmonisch Orkest, Het Gelders Orkest, de Radio Kamer Filharmonie, het Asko/Schonberg ensemble en Amsterdam Sinfonieta. Sinds 2006 is Jeroen als trompettist verbonden aan het Nederlands Philharmonisch Orkest (NedPhO).

Fanfareorkest De hoop brengt deze avond ook een zeer gevarieerd programma ten gehore. Werken van Egil Hovland, James Barnes en de prachtige filmmuziek van 'Pirates of The Caribbean'. Maar als hoogtepunt in het programma zal het orkest het werk Extreme Make-Over van Johan de Meij uitvoeren. Dit werk is opgebouwd uit een aantal gedaanteverwisselingen van het bekende Andante cantabile van Peter Iljitsj Tchaikovsky, het tweede deel uit zijn eerste strijkkwartet in D majeur, opus 11 uit 1871. "Nog nooit van mijn leven heb ik mij zo gevleid gevoeld, nooit was ik zo trots op mijn scheppingskracht als toen Lev Tolstoj in de stoel naast mij naar mijn Andante luisterde en de tranen hem over de wangen stroomden", schreef de componist in de winter van 1876 naar aanleiding van een speciaal voor Tolstoj georganiseerd concert in het conservatorium van Moskou. Tchaikovsky maakte in 1888 van dit deel nog een versie voor cello solo en orkest.


Het hoofdthema van het Andante cantabile is gebaseerd op een Russisch volksliedje. Het wordt in Extreme Make-over in zijn originele gedaante geïntroduceerd door de saxofoons. Bij de herhaling van het thema sluipen gedempte bugels vrijwel onhoorbaar tussen de solisten en verlengen iedere noot van de melodie, alsof er een pianopedaal ingedrukt wordt gehouden. De eerste metamorfose ontstaat uit één enkele toon, waaraan telkens de twee opeenvolgende tonen uit het thema in klok-achtige akkoorden worden toegevoegd. Door vervolgens de ondersecunde toe te voegen ontstaat een compleet andere klankwereld en is de eerste gedaanteverwisseling een feit.
Vooruitlopend op het canonthema uit de finale vormt een paukensolo de brug naar het Alla Marcia.

Dit deel is geschreven in een robuuste neoklassieke stijl en is doorspekt met citaten, bijvoorbeeld uit Tsjaikovski's Vierde en Zesde symfonie en uit de fantasie-ouverture Romeo en Julia.
In het volgende deel is een vrij ongebruikelijk gezelschap aan het woord: een aantal gestemde flessen, aangeblazen door de orkestleden  vormt uiteindelijk de begeleiding van een omvangrijke marimba-solo, waardoor gaandeweg een soort Gamelan-idioom ontstaat. " Ik heb bij het gebruik van de flessen de zogenaamde hoketus-techniek toegepast: iedere speler neemt steeds één noot van de melodie voor zijn rekening" , aldus Johan de Meij.

De finale sluit naadloos aan op dit fragiele deel: een canonische omspeling van het thema, dat door alle instrumentgroepen heen jaagt en ons naar een feestelijk slot leidt.
Dit werk was het verplichte werk tijdens de Europese Brassbandkampioenschappen in 2005 welke werden gehouden in Groningen. Johan de Meij maakte zelf het fanfare-arrangement.

Deze avond heeft u dus de kans om twee top fanfareorkesten te horen in twee zeer afwisselende programma's. Fanfareorkest De hoop nodigt u dan ook van harte uit om dit concert bij te wonen. Het concert begint om 19:30 uur en vindt plaats in Sporthal De Grutterswei, Willemstraat 14 in Oude-Tonge. Zaal open om 19:00 uur en de toegang is gratis.