Nu op de radio: Koffie met...

Terug naar agenda overzicht...

Uniek Flakkees Concert

zaterdag 10-10-2009 20:00 uur

Sinds een aantal jaren is het aantal culturele evenementen op Goeree-Overflakkee enorm toegenomen. Cultuuruitingen op allerlei gebied bepalen menig dorpsfeest of braderie. Gelukkig maar, want er is zoveel mooie cultuur op het eiland.

Eén van de oudste cultuuruitingen op Flakkee is de amateurblaasmuziek. En met maar liefst tien muziekverenigingen - een harmonie, een bigband, een brassband en zeven fanfareorkesten - is deze vorm van cultuur gelukkig nog steeds ruim vertegenwoordigd. Sterker nog, door onder andere hernieuwde belangstelling bij de jeugd en de zeer goede opleidingsmogelijkheden, bloeit deze cultuuruiting als nooit tevoren.

Helaas kent een groot deel van de bevolking op het eiland deze tak van amateurmuziek slechts van de marsoptredens tijdens Koninginnedag en de intocht van Sint Nicolaas. En dat is jammer, want er is nog zoveel meer. Er worden veel concerten gegeven, vaak met optredens van solisten, een zanger of een zangeres, of zelfs samen met complete koren.

Het repertoire dat geschikt is voor de amateur-blaasmuziek loopt uiteen van pop- en musical muziek tot klassiek en de moeilijkheidsgraad van beginnend opleidingsorkest tot het niveau landskampioen. Volop variatie dus.

Fanfare-repertoire
Ondanks het grote aanbod van muziek voor amateurblaasorkesten, ontbreekt het aan goede, speciaal voor fanfare gecomponeerde muziek. Door middel van het geven van compositie-opdrachten hebben drie orkesten van het eiland in de afgelopen jaren een grote bijdrage geleverd aan het originele fanfare-repertoire.

Enkele jaren geleden werd in opdracht van de Koninklijke Muziekvereniging Sempre Crescendo, het werk 'Fright'ning White' geschreven door Rob Goorhuis. Deze compositie werd zelfs gebruikt als verplicht werk (1e divisie fanfare) tijdens het Wereld Muziek Concours te Kerkrade in 2001.

Fanfare-orkest De Hoop bood dirigent Arie Stolk, tijdens zijn 25-jarig jubileum als dirigent, de compositie 'Waterman' gecomponeerd door Maurice Hamers aan. Deze compositie werd door de Hoop o.a. uitgevoerd en de Concertafdeling tijdens de KNFM-concertwedstrijden te Enschede in december 2008.

Fanfare-orkest Vooruit heeft in 2008 een compositieopdracht verstrekt aan componist Jan Bosveld. Hij schreef het indrukwekkende werk 'Grijsoord' dat op 4 april 2009 te Oude-Tonge in première ging.

Drie schitterende werken zijn op die manier, mede o.a. dankzij financiële steun van het Flakkeese bedrijfsleven en Stichting Podium, aan het repertoire toegevoegd. Werken die teruggrijpen op de historie van het eiland, 'Fright'ning White' is geënt op Flakkeese legenden, terwijl het werk 'Grijsoord' is opgedragen aan de slachtoffers die vielen tijdens de Watersnoodramp van 1953 waarbij Oude-Tonge zwaar werd getroffen.

Onderdeel van cultureel erfgoed
Aan het eind van 2008 werd de Stichting Muziek Manifestatie Goeree-Overflakkee (sMMgo) opgericht door een aantal mensen uit de amateur-blaasmuziekwereld. Johan Jansen, Leonard Braber en Jacqueline Lokker bedachten dat zowel de bovenstaande werken als de amateurmuziek als onderdeel van ons cultureel erfgoed veel meer aandacht verdienen.

Behalve bovenstaande werken is er nog veel meer muziek te vinden die op één of andere manier aan ons mooie eiland is verbonden. Componist Kors Monster schreef bijvoorbeeld aan het eind van de jaren '50 in de duinen van Ouddorp zijn 'Hymne aan de Zee'. Ook componisten van Goeree-Overflakkee schreven muziek voor amateur-orkesten: Hugo Verweij componeerde 'Jewish Wedding' en Maarten Spruijt 'To Vega and Back'. Beide componisten zijn begonnen als lid van één van de Flakkeese orkesten! Ter gelegenheid van de herdenking van de Watersnoodramp in 2003 schreef Wim Soeters het werk 'Getekend', een werk voor bugel en sopraan-sax met begeleiding, gecombineerd met de gedichten van de - van oorsprong Middelharnisse - dichter Rien Vroegindeweij. Zoon Bart Soeters componeerde zelfs zijn afstudeerwerk 'Pull Over' van zijn conservatoriumstudie voor basgitaar, synthesizer én... fanfare-orkest.

Om al deze bijzondere, maar helaas bij het publiek vrijwel onbekende, muziek de aandacht te geven die het verdient en daarmee dit deel van ons cultureel erfgoed tot ver buiten ons eiland te promoten, zal de sMMgo op 10 oktober 2009 een concert organiseren in Sportcomplex De Gooye in Dirksland. Tijdens dit concert zullen drie Flakkeese orkesten voor u optreden, te weten de Koninklijke Muziekvereniging Sempre Crescendo uit Middelharnis-Sommelsdijk, Fanfare-orkest Vooruit uit Oude-Tonge en Fanfare-orkest De Hoop uit Stellendam.

Het belooft een schitterende muzikale avond te worden, waarvoor u van harte wordt uitgenodigd. Nadere bijzonderheden leest u binnenkort in de media. Dit concert zal nog maar het begin vormen van de activiteiten van de sMMgo. Het volgende project van de stichting zal een jeugdproject zijn waarin diverse cultuur-uitingen zullen samenwerken.

Gedacht wordt aan een compositie waarbij een Eilandelijk-Jeugd Orkest (samengesteld uit muzikanten van alle orkesten van het eiland) de verbroedering aangaan met elkaar, maar óók met andere muziekvormen.

De jeugd staat centraal en alle elementen komen al spelend aan bod en participeren zo tot één muziekeiland. Dit project zou plaats kunnen vinden medio 2011.