Nu op de radio: Archipel Love Songs

Terug naar agenda overzicht...

Woodstock op Fort Prins Frederik

zaterdag 30-08-2014 00:00 uur

Het is deze maand 45 jaar geleden (1969) dat twee jonge mannen een 'Music and Artfair' organiseerden in het plaatsje Woodstock, even buiten New York. Deze mannen, Artie Kornfeld en Michael Lang, hadden een terrein ingericht voor 20.000 mensen en een programma gemaakt met geweldige artiesten en kunstenaars die op dat moment een boodschap aan de wereld hadden: het gaat niet goed met onze wereld, er is overal oorlog en iedereen is bang voor elkaar dus STOP de oorlogen en HOU gewoon een beetje van elkaar. Nu 45 jaar later, is er een terugblik naar die augustus dagen in Woodstock door op het Fort Prins Frederik te Ooltgensplaat hieraan een driedaags eerbetoon te brengen.

Dit werd de legendarische kreet: MAKE LOVE, NOT WAR. De jeugd van toen was het gewoon beu. Twee wereldoorlogen achter elkaar die geen enkele oplossing had gebracht maar alleen meer haat en verdeeldheid. De koude oorlog van angst hield de wereld in bedwang. De polariteit tussen communisme en kapitalisme werd door de machthebbers zo sterk uitgespeeld zodat er zowel in het Westen als in het Oosten ware heksenjachten werden gehouden op tegenstanders. Het credo 'verdeel en heers' was van toepassing. Vrouwen werden beschouwd als tweederangs burgers die niet in staat werden gezien voor serieuze beroepen en posities in de samenleving. Als toonbeeld van gelijkheid, lieten de jonge mannen hun haar groeien en droegen fleurige kleding om zo het uiterlijke verschil tussen man en vrouw weg te nemen. De all round job van huisvrouw was haar lotsbestemming. Iedere loslopende vrouw moest zo snel mogelijk 'aan de man' en zodra zij getrouwd was werd iedere man die zijn vrouw dan nog buiten liet komen, voor gek en 'onder de duim' versleten. Dat was de zogenaamde moderne en ontwikkelde wereld.

De jongeren van toen kwamen tegen dit alles in opstand, zij wilden dit niet meer. In San Francisco, aan de oostkust van Amerika, openbaarde de opstand zich in 1967 door een groep van zo'n 20.000 jongeren, veel vanuit vooraanstaande families, die de Summer of Love vierden. Tijdens een demonstratie enige tijd later bij het Capitool, stak iemand een bloem (margriet) in de loop van het geweer van een soldaat die daar stond om indien nodig de demonstratie de kop in te drukken. Maar dat was niet nodig. De demonstratie was vooral vreedzaam en de bloem in de loop werd het symbool van de kracht van de Liefde in plaats van kogels: de Flower Power.

Het nieuwe bewustzijn werd bewoord door de wereldberoemde oproep van de 47-jarige hoogleraar en dichter Timothy Leary: TURN ON, TUNE IN, DROP OUT. Ofwel, word bewust, stem op elkaar af en stop met het huidige systeem.

Dat initiatief leidde tot de inspiratie van het Woodstock festival. Eigenlijk bedoeld als hernieuwde samenkomst van de Summer of Love en het bewustzijn dat het anders moet in de maatschappij maar dan nu aan de westkust van Amerika. Niemand had durven denken dat er honderdduizenden bezoekers op af zouden komen. Schattingen zeggen ruim over het miljoen. Hekken werden omver getrokken en de totale omgeving werd festivalgebied. In ieder geval trok het zoveel jongeren dat de staatspolitie alle wegen naar Woodstock af heeft gezet en de omgeving tot verboden gebied verklaarde. Er konden gewoon niet meer mensen bij. Ondanks dat er zoveel mensen samen waren terwijl er geen onderdak, eten en voorzieningen waren, was er drie dagen lang rust, saamhorigheid en vrede. Geen enkele opstoot en geen enkele beveiliging. De politie en het leger, konden slechts op afstand toekijken. Er gebeurde niets.

Zonder dat de organisatoren dit op deze manier bedoeld hadden, werd dit festival hét voorbeeld van hoe de mens in harmonie kan samen leven. Ongeleid en op eigen verantwoordelijkheid. SAMEN. Het initiatief waaide de oceaan over en een nieuw fenomeen was geboren: de grote openlucht festivals. In juni 1970 kwam het Nederlandse antwoord op de beweging met het Stamping Ground festival in Rotterdam ook wel het Holland Pop Festival genoemd, georganiseerd door Georges Knap en Berry Visser.

Tijdens het Woodstock festival in Ooltgensplaat zijn er 30 bands die de liedjes van de oorspronkelijke bands die in 1969 hebben opgetreden, ten gehore zullen brengen. Vele liedjes die onsterfelijk zijn geworden en die iedereen kent maar ook inmiddels vergeten liedjes die de moeite waard zijn om weer eens te horen. En in ieder geval de boodschap dat het zo niet verder kan met deze maatschappij want echt veel is er niet veranderd in de afgelopen 45 jaar. Nog steeds oorlog over heel de wereld, onderdrukking, kindersterfte, massamoord, opzet van polariteit tussen Oost en West, haat en angst. Het grote verschil tussen toen en nu is dat iedereen door de mobiele technologie, zelf kan zien en doorgeven wat er echt gebeurt. Men is niet meer ALLEEN afhankelijk van wat de media voorschotelt. Het Fort wil de boodschap herhalen: TURN ON, TUNE IN, DROP OUT.

Van harte welkom op vrijdag 29, zaterdag 30 en zondag 31 augustus 2014 op Fort Prins Frederik, Havendijk 16 te Ooltgensplaat. Iedere dag spelen er 9 bands van top kwaliteit. Voor slechts 10 euro per dag of 25 euro voor 3 dagen kunt u hierbij aanwezig zijn. Beleef een Summer of Love, Peace and Happiness. Er zijn een beperkt aantal plaatsen dus reserveer snel via: eventgoose.com. Beperkte kampeermogelijkheid vanaf 3,50 euro per persoon per nacht.

Kijk voor tijden en overige informatie op www.fortprinsfrederik.nl of op www.besummeroflove.com.