Inspecties onderzoeken gebruik bestrijdingsmiddelen

U bekijkt nu een bericht uit het archief van FlakkeeNieuws van 2007 en ouder.

De VROM-Inspectie, de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) en de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) onderzoeken het gebruik van bestrijdingsmiddelen bij het bestrijden van plaagdieren. De VROM-Inspectie neemt hiervoor onder meer de industriƫle levensmiddelenbedrijven, opslagbedrijven, energieproducenten, non-food bedrijven en zorginstellingen onder de loep.

 De VWA inventariseert de horeca en de ambachtelijke bedrijven. De LID wordt ingeschakeld als tijdens inspecties blijkt dat het welzijn van dieren geschaad wordt. Worden tekortkomingen geconstateerd, dan treden de inspecties strafrechtelijk op.

Zorg
Aanleiding voor het onderzoek is de zorg van de inspecties over het gebruik van bestrijdingsmiddelen in relatie tot het milieu, de volksgezondheid en dierwelzijn.
Daarnaast blijkt dat bij onjuist gebruik van bestrijdingsmiddelen plaagdieren resistent worden. Uitgangspunt bij het beheersen van dierplagen is preventie. Dit kan via het nemen van bouwtechnische en hygiƫnemaatregelen. Als dit onvoldoende resultaat oplevert, kunnen bijvoorbeeld bestrijdingsmiddelen worden ingezet.

Diploma
Het gebruik van bestrijdingsmiddelen is alleen toegestaan door gediplomeerde dierplaagbestrijders. De inspecties controleren onder meer of in het geval van gebruik van bestrijdingsmiddelen voorafgaand voldoende preventieve maatregelen zijn genomen. Daarnaast wordt gekeken of de bestrijders in bezit zijn van het verplichte diploma. Ook kijken de inspecties of de gebruikte bestrijdingsmiddelen in Nederland zijn toegestaan en of ze op de juiste manier worden gebruikt.

We zien dat je waarschijnlijk software gebruikt die onze reclamebanners ontregelt. Dat vinden we jammer, de enige inkomsten die FlakkeeNieuws heeft zijn namelijk de inkomsten van reclame. Hiervan betalen we o.a. de kosten van de server waarop deze website staat en waardoor je dus het nieuws kan lezen wat je nu wilt lezen. Help ons door FlakkeeNieuws.nl te whitelisten in je adblocker en dus een uitzondering te maken voor deze website. Hartelijk dank!

Terug naar homepagina