Nu op de radio: Archipel in de ochtend

Wat hebben Einstein en Walt Disney gemeen?

U bekijkt nu een bericht uit het archief van FlakkeeNieuws van 2007 en ouder.

In Nederland heeft bijna 1 op de 10 kinderen moeite met lezen. De kans is dus groot dat  een kind bij u in de buurt niet goed kan lezen. Of misschien heeft uw eigen kind er wel moeite mee. De school kan kinderen met leesproblemen op verschillende manieren proberen te helpen. Maar dan moet wel eerst duidelijk zijn wat er aan de hand is.


Wat is dyslexie?
Dyslexie komt van de twee Griekse woorden ‘dys’ en ‘lexie’. ‘Dys’ betekent: ‘niet op de goede manier’ en ‘lexie’ betekent: ‘met geschreven taal om kunnen  kunnen gaan’. Dyslexie betekent dus dat het lezen en vaak ook spellen moeilijkheden opleveren. Dit wordt veroorzaakt doordat het deel van de hersenen wat met taal bezig is anders werkt. Kinderen kunnen dit zelf vaak goed verwoorden. Jules (groep 6) vertelt: “Ik ben niet zo goed in spelling. Ik weet wel veel van wat er vroeger gebeurd is, maar iets onthouden wat ik vandaag geleerd heb is veel moeilijker.” Ook zijn broer Max (groep 8) is dyslectisch. Dyslexie komt vaker in één familie bij meerdere personen voor. Beide jongens zijn wel heel creatief en houden van tekenen en knutselen. Ze hebben veel fantasie en kunnen goed problemen oplossen, zonder dat in stappen te doen. Ook dat hoort bij dyslexie. Misschien zijn dyslectische wetenschappers zoals Einstein en Bell (de uitvinder van de telefoon), en ook Walt Disney daarom wel zo succesvol.

Het spreekt voor zich dat alle kinderen goed moeten leren lezen. Daarom heeft de overheid nu extra geld vrijgemaakt voor hulp bij lezen. Wat er moet gebeuren, staat in het ‘Masterplan Dyslexie’. Het is de bedoeling dat scholen alle kinderen die problemen met lezen hebben, proberen op te sporen. En dat al deze leerlingen snel en adequaat worden begeleid. Hiervoor hebben alle basisscholen en alle scholen voor voortgezet onderwijs een ‘Protocol Dyslexie’ gekregen.

Protocol Dyslexie
In dit Protocol staan richtlijnen voor het herkennen van dyslexie en hoe je een kind met dyslexie kunt helpen. Kinderen die lezen niet gemakkelijk vinden, worden op deze manier zo snel mogelijk geholpen. Vaak kan de school dit alleen, maar soms is er hulp van een externe begeleider nodig om de leerling en de leerkracht te helpen. Ook bestaat er voor leraren de mogelijkheid om cursussen volgen. Ze leren dan welk materiaal en welke manieren ze kunnen gebruiken om kinderen met leesproblemen te helpen.

Bij dyslectische leerlingen zal het lezen nooit vanzelf gaan. Meestal hebben ze, zolang ze op school zitten, ondersteuning nodig. Het is dan van belang dat de school goed afstemt met de leerling zelf, maar ook met de ouders. Zij kunnen het kind dan thuis weer goed helpen.  

Meer informatie over het Masterplan Dyslexie kunt u vinden op www.masterplandyslexie.nl en op www.steunpuntdyslexie.nl.

We zien dat je waarschijnlijk software gebruikt die onze reclamebanners ontregelt. Dat vinden we jammer, de enige inkomsten die FlakkeeNieuws heeft zijn namelijk de inkomsten van reclame. Hiervan betalen we o.a. de kosten van de server waarop deze website staat en waardoor je dus het nieuws kan lezen wat je nu wilt lezen. Help ons door FlakkeeNieuws.nl te whitelisten in je adblocker en dus een uitzondering te maken voor deze website. Hartelijk dank!

Terug naar homepagina