Nu op de radio: De late avond

Omvorming eiland Tiengemeten naar natuureiland van start

U bekijkt nu een bericht uit het archief van FlakkeeNieuws van 2007 en ouder.

Eiland Tiengemeten - in het Zuid-Hollandse Haringvliet - verandert de komende drie jaar in een afwisselend waterrijk natuurgebied, met veel ruimte voor recreatie. Donderdagmiddag 30 juni 2005 gaf Leen van der Sar -gedeputeerde Natuur van de provincie Zuid-Holland – de officiële 'startschop' voor de werkzaamheden. Direct na de zomer begint het grondverzet. Uiterlijk in 2008 zullen de laatste werkzaamheden zijn afgerond. Het eiland, dat eigendom is van Natuurmonumenten, blijft tijdens het werk gewoon toegankelijk voor recreanten.


"Tegen al die inwoners van Zuid-Holland zou ik willen zeggen: tot ziens op Tiengemeten! Kom vooral genieten van dit fantastische natuureiland-in-wording. Ieder seizoen zal het eiland er weer verrassend anders uitzien. Tiengemeten ligt op minder dan een half uur rijden van Rotterdam. Juist in het bedrijvige Zuid-Holland is behoefte aan toegankelijke natuurgebieden. Daar werken we hard aan", aldus Van der Sar die vervolgens de eerste grote recreatieve voorziening op het eiland onthulde, een uitzichtspunt met een panorama over het Haringvliet en het eiland. Als onderdeel van het natuur- en recreatieproject worden in totaal vijf van zulke uitzichtspunten gerealiseerd. Ook komt een uitgebreid netwerk aan wandelpaden, een natuurinformatiecentrum, een klein kampeerterrein voor tenten en een passantenhaventje voor pleziervaart. Door zijn grootte en zonering zal het eiland, zelfs op 'toeristische' dagen, een aangename rust, stilte en weidsheid uitstralen. De verwachting is dat het natuureiland jaarlijks circa 40.000 bezoekers trekken. De kosten van het natuur- en recreatieproject bedragen in totaal € 37 miljoen.

Kiezen voor natuur & recreatie
In 1994 wijst de provincie Zuid-Holland Tiengemeten definitief aan als natuurontwikkelingsgebied. In de voorafgaande decennia waren allerlei andere bestemmingen onderzocht: groot wooneiland, vrachtvliegveld, locatie voor een kerncentrale, park voor vakantiebungalows en opslagdepot voor verontreinigd slib. In 1994 zijn al die andere bestemmingen definitief van de baan. Tiengemeten wordt natuur. Iets meer dan 10 jaar na de provinciale aanwijzing begint de feitelijke uitvoering. Tiengemeten is één van de Provinciale speerpunten op het gebied van natuur en recreatie. Het is het grootste Deltanatuur-project. Deltanatuur is een samenwerkingsverband van de provincie Zuid-Holland met verschillende partners, dat op grote schaal nieuwe, waterrijke natuurgebied aanlegt in de Zuid-Hollandse Delta. Partners bij de natuurontwikkeling op Tiengemeten zijn: Dienst Landelijk Gebied (agentschap van het ministerie van LNV), Rijkswaterstaat (onderdeel van ministerie van V&W), Vereniging Natuurmonumenten en de gemeente Korendijk.

Zeldzame getijdennatuur
Het eiland Tiengemeten gaat zich ontwikkelen tot een zoetwatergetijdengebied waarin moeras, slikken, grasland, water en bos elkaar afwisselen. Door een beperkt aantal menselijke ingrepen, krijgt het water vanuit het Haringvliet goed toegang tot het eiland. Zo ontstaat een afwisselend en wild natuurgebied. Meestal blijft het grootste deel van het eiland boven water. Wel wordt het bijna overal drassiger. 's Winters zullen grotere delen van het eiland af en toe overstromen. De geschiedenis van het eiland blijft zichtbaar in het landschap. Zoetwatergetijdengebieden zijn in Nederland uiterst zeldzaam geworden. Dankzij de natuurontwikkeling op Tiengemeten krijgen bedreigde planten- en diersoorten verloren leefgebied terug. Natuureiland Tiengemeten is onderdeel van de Ecologische Hoofdstructuur, het nationale netwerk van waardevolle natuurgebieden.

Europees van belang
De belangrijkste financieringsbron van de herinrichting van Tiengemeten is Deltanatuur, een project de ministeries van LNV en V&W en de Provincie Zuid-Holland. Ook de Europese Unie (LIFE Natuur en Interreg) draagt in belangrijke mate bij aan de natuurontwikkeling op Tiengemeten. Het EU-LIFE Natuurfonds is toegekend omdat op Tiengemeten internationaal bedreigde natte natuur wordt hersteld. Tiengemeten participeert daarnaast in een Europees samenwerkingsproject, gericht op de duurzame inrichting van natuur- en cultuurrijke eilanden in verschillende EU-landen. Aan de natuurontwikkeling op Tiengemeten leveren verder ook het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, het ministerie van Verkeer en Waterstaat en Vereniging Natuurmonumenten financiële bijdragen.

Van landbouw naar natuur
Voorheen was Tiengemeten een landbouweiland. Vijf van de zes boerenbedrijven zijn reeds enkele jaren geleden op vrijwillige basis verhuisd naar een nieuw bedrijf elders in Nederland. De laatste boer bewerkt in 2005 voor het laatst het land. In het oostelijk deel van Tiengemeten start de natuurontwikkeling; in het westelijk deel oefent de boer nog zijn bedrijf uit. De grens tussen het boerenland en het natuurontwikkelingsgebied wordt dit jaar gevormd door de Dwarsweg, de centrale weg die vanaf de haven – dwars over het eiland naar het zuiden loopt. Per 1 januari 2006 stopt ook de laatste boer met 'boeren' op Tiengemeten. Hij beschikt nu reeds over een passend vervangend bedrijf op de vaste wal.

We zien dat je waarschijnlijk software gebruikt die onze reclamebanners ontregelt. Dat vinden we jammer, de enige inkomsten die FlakkeeNieuws heeft zijn namelijk de inkomsten van reclame. Hiervan betalen we o.a. de kosten van de server waarop deze website staat en waardoor je dus het nieuws kan lezen wat je nu wilt lezen. Help ons door FlakkeeNieuws.nl te whitelisten in je adblocker en dus een uitzondering te maken voor deze website. Hartelijk dank!

Terug naar homepagina