Avonddiensten rond J.S. Bach

U bekijkt nu een bericht uit het archief van FlakkeeNieuws van 2007 en ouder.

Zondagavond 23 november vindt om 18.30 uur in de Gereformeerde kerk te Zierikzee de eerste avonddienst plaats rond muziek van Johann Sebastian Bach. In een serie van vijf diensten wordt Bach’s muzikale uitleg van het geloofsgoed ten gehore gebracht.

Bekende organisten en solisten uit de regio verlenen hun medewerking, zoals Theo Faber, Prosper en Carla Sevestre, Sietse en Wanda van Wijgerden, Wim Boer, Liesbeth Noordhof, Rinus Verhage en Elly Bakker.
Zo wordt in een aantal diensten de 'Orgelmesse van Bach' uitgevoerd. Feitelijk kun je beter spreken van het derde deel van de Clavierübung van Bach. Het eerste uitgegeven boek van Bach met daarin bijzondere orgelwerken. In dit boek vinden we koraalbewerkingen over gezangen om te gebruiken in de liturgie, voor de huiscatechese en voor de persoonlijke geloofsmeditatie. Omringd door twee grote werken die een inleiding en uitleiding vormen (Praeludium en Fuga in Es) maakt Bach koraalvariaties over bekende gezangen uit de liturgie van zijn tijd, die echter nog steeds bekend zijn en tot op vandaag in de eredienst gezongen worden. De orgelbewerkingen hebben alle een geheim in zich, verschillende symbolieken, die op het eerste oor niet altijd opgemerkt worden maar na enige uitleg een verrijking aan de muziek en in het bijzonder de tekst geven. In de diensten worden veel Bach-koralen gezongen door het Gereformeerd Kerkkoor met gastzangers. Bach-koralen worden gekenmerkt door bijzondere harmonieën. Mar van der Veer zal een korte toelichting geven op het orgelwerk dat na elk door het koor gezongen koraal zal klinken. Vervolgens wordt nagedacht over de inhoud van de koralen en de plaats in de liturgie door ds. Michiel de Zeeuw.
De serie wordt 23 november geopend door Theo Faber die al meer dan veertig jaar de vaste organist is op het Van Vulpen orgel in de Gereformeerde kerk. Dit orgel is qua stijl en klankkleur ideaal om Bach-muziek te verklanken. Behalve het orgel zal Faber ook het clavecimbel bespelen. Het thema van de eerste dienst is ‘Kyrië en Gloria’. In het Kyrië wordt vanouds om Gods ontferming gebeden voor de nood van de wereld. Dat gebed wordt in het gloria gevolgd door de lof op Gods grootheid. Naast deze gezangen zal het koor ook een Avondlied bewerkt door Bach zingen en het bekende 'Verleih uns Frieden''
Wie mee wil zingen: vanaf 17.00 uur is er koorrepetitie in de kerk (st.Domusstraat 35).

We zien dat je waarschijnlijk software gebruikt die onze reclamebanners ontregelt. Dat vinden we jammer, de enige inkomsten die FlakkeeNieuws heeft zijn namelijk de inkomsten van reclame. Hiervan betalen we o.a. de kosten van de server waarop deze website staat en waardoor je dus het nieuws kan lezen wat je nu wilt lezen. Help ons door FlakkeeNieuws.nl te whitelisten in je adblocker en dus een uitzondering te maken voor deze website. Hartelijk dank!

Terug naar homepagina