Nu op de radio: Ons Eiland, Altijd Dichtbij

Duurzaam klussen

U bekijkt nu een bericht uit het archief van FlakkeeNieuws van 2007 en ouder.

Wij Nederlanders klussen wat af. Meer dan de helft van de bevolking klust tenminste eenmaal per maand. Een gemiddeld huishouden besteedt ongeveer 200 euro per jaar aan het opknappen van huis en tuin. En in deze tijd van bezuinigen zullen mensen steeds meer zelf gaan doen.

Tot voor kort kon voor duurzaam klussen subsidie bij het Ministerie van VROM worden verkregen, maar die subsidiepot is helaas leeg. Dat neemt niet weg, dat door een goede voorbereiding en een goede materiaalkeuze veel geld bespaard kan worden.

Wat verstaan we eigenlijk onder duurzaam klussen? U klust duurzaam als u uw materialen zodanig kiest, dat de milieubelasting nu en in de toekomst zo klein mogelijk is. Daarbij is ook van belang, dat u uw eigen gezondheid en die van anderen zo min mogelijk schade toe-brengt.

Wist u bijvoorbeeld, dat als u spaanplaat in uw huis aanbrengt hieruit formaldehydegas kan vrijkomen, wat hoofdpijn en huidirritaties kan veroorzaken. Wist u, dat veel verfsoorten vluchtige organische stoffen afgeven, die smogvorming bevorderen en het broeikaseffect versterken? Kortom, klussen begint met een goede voorbereiding en voorlichting.

Asbest

Particulieren die asbesthoudend afval willen verwijderen moeten dit melden bij de afdeling Bouw-en woningtoezicht van de gemeente of een vergunning bij deze afdeling aanvragen. Een sloopvergunning is verplicht als er meer dan 35 m2 verwijderd moet worden. Deze verwijdering dient dan door een erkend bedrijf te gebeuren. Particulieren mogen asbest tot 35 m2 gratis aanleveren bij het regionaal overslagstation in Middelharnis, mits goed ingepakt in folie en voorzien van een bewijs van melding bij de gemeente. Bedrijven dienen altijd een sloopvergunning aan te vragen voor asbestverwijdering. Het is verboden asbest te bewerken met een hogedrukspuit, staalborstel of schuurpapier, omdat daardoor vezels vrij kunnen komen, die heel gevaarlijk voor de gezondheid zijn. (Voor verdere informatie over asbest kunt u contact opnemen met uw gemeente).

Plaatmaterialen

Als u voor klussen hout aanschaft, kunt u het beste hout nemen met een FSC-keurmerk of Keurhout-logo. Dat is hout uit goed beheerde bossen. Voor gips kunt u het beste Rogips nemen: dit is een restproduct van elektriciteitscentrales en belast het milieu minder dan natuurgips. Als u van tevoren een berekening maakt van de hoeveelheid die u nodig hebt, voorkomt u dat u materiaal overhoudt. Meestal kan men het voor u op maat zagen. Plaatmaterialen als spaanplaat, triplex en multiplex worden verlijmd met kunsthars. U kunt aan de aanduiding klasse E1 en instituutsaanduiding (KOMO of U van Uberwacht) zien of sprake is van een lage formaldehydeafgifte.

Schilderen van buitenwerk

Belangrijk hierbij is: voorkom onnodig verven. Het is niet altijd nodig om oude verf te verwij-deren. Verf gaat langer mee als u jaarlijks het verfwerk met water afneemt, controleert op beschadigingen en dit bijwerkt. Dit bespaart verf, verfafval en tijd. Ook gaat verf langer mee als u door ontvetten en schuren zorgt voor een ondergrond waarop de verf goed kan hechten. Verder is het zo: hoe minder vluchtige organische stoffen in de verf, hoe beter dat is voor het milieu. Informatie over de hoeveelheid organische stoffen vindt u op het etiket van de verfbus. En als u halverwege een verfklus moet stoppen is het handig om de kwast niet direct schoon te maken of in terpentine te zetten, maar de kwast in een plastic zakje te verpakken en op een koele plaats te bewaren.

En last but not least: koop de verf die past bij de klus. Dat betekent niet alleen een mooier eindresultaat, maar ook een langere levensduur van de verflaag. Voor buitenshuis verven zijn hybrideverven of de oplosmiddelarme high solids te verkiezen. Oplosmiddelarm wil zeggen: 125 tot 300 gram oplosmiddel per liter verf. Acrylverf is voor buitenwerk minder geschikt, omdat het minder goed in het hout trekt.

Alleen vloeibaar verfafval moet bij het klein chemisch afval. Opgedroogde verfresten, lege verfblikken en uitgedroogde verfkwasten kunnen bij het gewone afval. Terpentine met verfresten kunt u door een koffiefilter halen, dan is de terpentine opnieuw bruikbaar.

Schilderen van hout in huis

Voor schilderwerk binnenshuis kunt u andere verfsoorten gebruiken dan voor buitenschilderwerk, omdat de verf in huis minder te lijden heeft. Als u rekening wilt houden met het milieu, koop dan verfsoorten zonder of met heel weinig oplosmiddelen (zie etiket op verfbus).  Er is bijvoorbeeld natuurverf te koop: die is gemaakt van natuurlijke grondstoffen. Er is ook natuurverf op waterbasis.

Isoleren

Isoleren van uw huis levert meerdere voordelen op: meer comfort, minder tocht, minder condens, minder geluidsoverlast en minder energiekosten. Twee zeer kosteneffectieve maatregelen zijn het isoleren van het dak of de zoldervloer en het aanpakken van naden en kieren.

Wilt u nog meer informatie over duurzaam klussen, dan kunt u contact opnemen met  het Ministerie van VROM (070-3393939) of met Milieu Centraal (0900-8052, 15 c/min).

We zien dat je waarschijnlijk software gebruikt die onze reclamebanners ontregelt. Dat vinden we jammer, de enige inkomsten die FlakkeeNieuws heeft zijn namelijk de inkomsten van reclame. Hiervan betalen we o.a. de kosten van de server waarop deze website staat en waardoor je dus het nieuws kan lezen wat je nu wilt lezen. Help ons door FlakkeeNieuws.nl te whitelisten in je adblocker en dus een uitzondering te maken voor deze website. Hartelijk dank!

Terug naar homepagina