Brandweer Sommelsdijk viert 75-jarig bestaan

U bekijkt nu een bericht uit het archief van FlakkeeNieuws van 2007 en ouder.

Het vrijwillige brandweerkorps van Sommelsdijk bestaat in 2007 maar liefst 75 jaar. En dat willen zij niet ongemerkt voorbij laten gaan. In verband met dit jubileum organiseert het korps op zaterdag 23 juni 2007 een grote open- en demonstratiedag.

Aan de open dag verlenen verschillende instanties en bedrijven hun medewerking. Onder meer het NBC- peloton van de brandweer, brandpreventie en overige ondersteunende brandweerdiensten, DCMR, Politie, Ambulancedienst, Sigma- team, Holmatro, Kenbri, Dräger, Algrebra, Ridderikhoff en nog meer bedrijven en instellingen. Ook worden er verschillende demonstraties gehouden: ondermeer het bestrijden van een autobrand, hulpverlening bij een ongeval met beknelling en een inzet met gevaarlijke stoffen. Ook zullen er verschillende kleine demonstraties gehouden worden, waar ook het publiek aan mee kan doen (bijvoorbeeld: het bestrijden van een kleine brand en lopen in een ademluchtcontainer). Voor kinderen wordt een kinder-doedag gehouden. De open- en demonstratiedag wordt gehouden op en bij het terrein van Recreatiecentrum ‘de Staver’ Sommelsdijk en duurt van 10:00 uur tot 16:00 uur.

Geschiedenis
Voor 1932 bestond het brandweerkorps uit een zogenoemde plichtbrandweer. Het was vereist dat elk mannelijk lid uit de gemeente in de leeftijd van 20 – 60 jaar, wiens lichaamstoestand dit toeliet, zich tot brandweerdienst verplichtte, als hij daartoe werd aangewezen. Één van de redenen om over te stappen op een andere regeling was dat de pompers van de brandspuiten pompten op een bepaalde deun. Na een van te voren vastgesteld aantal pompbewegingen stopte men en nam men een neutje. Dit had tot gevolg dat bij een brand een grote landbouwschuur afbrandde doordat de brandweerlieden veel drinkpauzes inlasten. Hierdoor werden veel manschappen dronken en zaten op de slangen. Zij hielden de brand dan voor gezien.

Bij vergeefse pogingen om hierin verbetering te brengen, kwam men uiteindelijk tot de oprichting van het vrijwillige brandweerkorps van de toenmalige gemeente Sommelsdijk. Na de officiële oprichtingsdatum van 1 juni 1932, heeft het vrijwillig brandweerkorps tot 1966 onder de gemeente van Sommelsdijk geresulteerd. Na de samenvoeging van verschillende gemeenten kwam het onder de gemeente van Middelharnis te staan. In verband hiermee is er een nieuwe brandweerverordening opgesteld, waaruit bleek dat het korps van Sommelsdijk opgeheven moest worden. Na grote protesten van de brandweerploeg van Sommelsdijk, de politiek en ook van de bevolking, werd na een nieuw onderzoek de beslissing teruggedraaid. Vervolgens werkt men tot nu toe nog steeds als een zelfstandig korps in de gemeente van Middelharnis. Als brandweerkorps heeft men veel branden bestreden en hulp verleend aan mens en dier. Ook was en is men zeer actief met brandweerwedstrijden, waardoor ook verschillende landelijke titels binnen gehaald zijn.

Meer informatie vindt u op www.sommelsdijk.brandweer.net.

We zien dat je waarschijnlijk software gebruikt die onze reclamebanners ontregelt. Dat vinden we jammer, de enige inkomsten die FlakkeeNieuws heeft zijn namelijk de inkomsten van reclame. Hiervan betalen we o.a. de kosten van de server waarop deze website staat en waardoor je dus het nieuws kan lezen wat je nu wilt lezen. Help ons door FlakkeeNieuws.nl te whitelisten in je adblocker en dus een uitzondering te maken voor deze website. Hartelijk dank!

Terug naar homepagina