Nieuwe reddingboot KNRM Stellendam

Neeltje Struijs was de grootmoeder van mevrouw Spanjer-Blommendal. Zij bleef met drie kleine kinderen achter, nadat haar man overboord sloeg van een Vlaardinger logger en verdronk. Tragisch genoeg overkwam 20 jaar later haar jongste zoon hetzelfde. Mevrouw Spanjer wil in die gedachte graag bijdragen aan het redden van mensen op zee en op de Nederlandse binnenwateren. Door de gift van mevrouw Spanjer werd het mogelijk een nieuwe reddingboot aan te kopen voor het reddingstation Stellendam.
Achtergrondinformatie reddingboot Neeltje Struijs
De reddingboot Neeltje Struijs is een rubberboot met polyester bodem met een lengte van 7,50 meter van het type Atlantic 75. Aan boord is plaats voor drie bemanningsleden en twaalf geredden. De reddingboot is gebouwd door de Engelse reddingmaatschappij RNLI die de boot geheel naar de wensen van de KNRM inrichtte.
De Neeltje Struijs vervangt in Stellendam de reddingboot Willemtje van het type Atlantic 21. De Willemtje gaat naar reddingstation Urk. In Urk vervangt de Willemtje de reddingboot Nagel die aan vervanging toe is en zal worden afgestoten. Boothuis 't Lumpien op Urk is in 1987 door de bemanning zelf gebouwd en in 2007 speciaal verbouwd om plaats te bieden aan de Willemtje.
Om de nieuwe reddingboot voor Stellendam een goed onderkomen te bieden moest het huidige drijvend boothuis worden uitgebouwd. Door de firma Wim van Toledo BV is het boothuis ‘Bewaren en Vertrouwen, Jo en Evert van der Elst’ verlengd omdat de Neeltje Struijs langer is dan de Willemtje.
Achtergrondinformatie station Stellendam
Reddingstation Stellendam heeft de beschikking over twee reddingsboten. De Prinses Margriet, type Johannes Frederik, is gestationeerd in Stellendam en heeft haar ligplaats, bij een bemanningverblijf, in de buitenhaven, direct naast de Visafslag. Als werkgebied heeft zij het Goereese Gat en de Noordzee. De Neeltje Struijs komt in de binnenhaven van Stellendam te liggen, waar zij actief op de Haringvliet zal zijn.
De gemotiveerde bemanning van de twee boten in Stellendam is op beide boten inzetbaar. Er wordt altijd gezorgd wanneer een boot moet uitvaren, dat nog voldoende mensen achter blijven om met de andere boot het water op te gaan, als dat nodig zou zijn. Naast een beroepsschipper zijn er bijna 20 vrijwilligers actief op de wal en op het water. In 2006 werd er vanuit Stellendam 108 keer uitgevaren voor reddingen en hulpverleningen.
Achtergrondinformatie KNRM
De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij is een zelfstandige hulpverleningsorganisatie, die redden en helpen op zee en de ruime binnenwateren garandeert en wordt gealarmeerd door de Nederlandse Kustwacht. De 40 reddingstations worden in de vaart gehouden door giften, jaarlijkse donaties en nalatenschappen. Landelijk is voor het levensreddende werk van de reddingbootbemanningen ruim 12 miljoen euro nodig. De 40 reddingstations worden bemand door bijna 1000 vrijwilligers, en 10 beroepsschippers. 24 uur per dag, 365 dagen per jaar staan zij klaar voor de varensman in nood. In 2006 voeren de reddingboten ruim 1.600 keer uit en zetten meer dan 3.100 mensen weer veilig aan wal.