Nationale Reddingbootdag

U bekijkt nu een bericht uit het archief van FlakkeeNieuws van 2007 en ouder.

Afgelopen zaterdag 8 mei 2004 was het niet alleen de Nationale Molendag en de Nationale Fietsdag, maar ook de Nationale Reddingbootdag, al weer voor de elfde keer. Alle reddingboten van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij presenteerden zich aan het publiek.

Alle stations waren geopend en vele belangstellenden meldden zich bij de boothuizen, natuurlijk het liefst om een eindje mee te mogen varen. Dat alles gebeurde ook op de stations van Goeree. Echter diegenen die zich naar het Ouddorpse haventje begaven om de Griend de Grevelingen op te zien stuiven, hadden pech. De bemanning van Ouddorp had alles gereed gemaakt voor transport van de reddingboot naar de oude vissershaven, toen de motor van de Unimog, waarmee dat vervoer zou gebeuren, in brand raakte. Deze brand kon gelukkig snel geblust worden, maar door gebrek aan vervoer kon de reddingboot niet meer ingezet worden. In het Ouddorpse boothuis was ook aanwezig de kleine reddingboot Meerval. Met een tractor is dit bootje later op de dag toch in zee gebracht voor een actie in het Brouwershavense Gat.

In Stellendam kon het publiek wel genieten van een tochtje langs de Haringvlietsluizen. De Willemtje, de reddingboot voor het Haringvliet en de Christien, de reddingboot voor het buitenwater, die de Prinses Margriet vervangt, die voor een onderhoudsbeurt op de werf ligt, voeren de hele dag af en aan. Zij voeren vanaf het boothuis bij de buitenhaven van Stellendam, met gasten aan boord. Ze hebben ruim 20 tochten gemaakt en hadden ongeveer 550 mensen aan boord. Die genoten allen van de tocht. Wel moest deze dag het varen met passagiers enkele malen worden onderbroken voor een echte actie.
Op 5 mei werd het station Stellendam al gealarmeerd door de Kustwachtpost Ouddorp voor een surfer in de problemen bij de SAM boei. Een half uur later waren de mannen uit Stellendam ter plaatse, maar de reddingboot uit Hoek van Holland had de surfer al opgepikt en de Christien kon terugkeren naar haar station.

Op 7 mei ongeveer 11.30 uur alarmeerde de kustwachtpost de bemanning van de Willemtje, nu voor een mayday. Zo snel mogelijk uitgevaren, maar onmiddellijk na het uitvaren kwam er al bericht binnen dat hulpverlening niet meer nodig was. Het betrof het jacht High Tyde, die bij de Haringvlietbrug in de problemen was geraakt.

Op de Nationale Reddingbootdag zelf, op 8 mei, waren de reddingboten vanzelfsprekend zeer snel inzetbaar. De bemanning was aan boord en alleen de passagiers moesten aan wal gebracht worden voor de tocht naar het noodgeval werd gemaakt. Via de kustwachtpost kwam om 14.25 uur de alarmering binnen voor een surfer in de problemen bij het Brouwershavense gat. Dit is het gebied van de Ouddorpse Griend, maar die was niet inzetbaar door gebrek aan vervoer. De Willemtje werd er heen gestuurd, maar de Ouddorpse redders wilden toch geen verstek laten gaan en brachten met een tractor de kleine Meerval te water. Daarmee bereikten ze als eersten de surfer, direct daarna gevolgd door de Willemtje. Gezamenlijk bevrijdden de twee bemanningen de surfer uit zijn benarde positie. De Meerval nam hem mee naar het strand en de Willemtje keerde weer terug naar Stellendam om tochtjes met belangstellenden te vervolgen.

De laatste tocht met passagiers was zaterdag aan de gang, toen er via de Kustwachtpost Ouddorp bericht binnenkwam dat er een surfer in de problemen zat bij het autostrand. De passagiers van de Willemtje werden overgezet op de Christien en de Willemtje spoedde zich naar de surfer en bracht deze, uit Zwijndrecht afkomstige man naar het strand. Op de terugweg naar het station ontdekten ze nog een surfer, die in moeilijkheden verkeerde. Ook deze, uit Woerden afkomstige persoon, brachten ze naar het strand, waarna ze weer terugkeerden naar het station.

Het is weer een gezellige drukke dag geweest voor de reddingbootbemanningen. Ook de reddingwinkel, die in het boothuis in Stellendam aanwezig was, deed goede zaken. Al met al kan de KNRM op een geslaagde dag terugzien.

We zien dat je waarschijnlijk software gebruikt die onze reclamebanners ontregelt. Dat vinden we jammer, de enige inkomsten die FlakkeeNieuws heeft zijn namelijk de inkomsten van reclame. Hiervan betalen we o.a. de kosten van de server waarop deze website staat en waardoor je dus het nieuws kan lezen wat je nu wilt lezen. Help ons door FlakkeeNieuws.nl te whitelisten in je adblocker en dus een uitzondering te maken voor deze website. Hartelijk dank!

Terug naar homepagina