Nu op de radio: Archipel Love Songs

Schaakkampioenschap Goeree-Overflakkee 2004

U bekijkt nu een bericht uit het archief van FlakkeeNieuws van 2007 en ouder.

De Staver in Sommelsdijk was het decor voor de 4e ronde van het schaakkampioenschap Goeree-Overflakkee 2004. Nu de schakers over de helft van het toernooi zijn is voor de toppers een kwestie van aanhaken of afhaken.

Het toernooi duurt 7 ronden dus een misstap is bijna fataal. Er stonden weer enkele topduels op het programma. Mark van Putten, de koploper, moest het opnemen tegen Ronald Sparreboom. Jacques Hennekes speelde tegen Jaap Santifort en Michael van der Waal tegen Willem-Jan Tanis.

Maar het zou de andere deelnemers tekort doen als er alleen naar de bovenkant van de ranglijst werd gekeken. Zoals een wedstrijdleider als eens zei: "Zonder verliezers zijn er geen winnaars". Een van de spelers die ieder jaar meedoet zonder zelf kans te maken op een hoge positie is Bart Loosjes. Hij heeft een spraakhandicap maar dat is aan zijn schaakprestaties niet te merken. Hij is een goede clubspeler die nog verder kan groeien omdat hij nog jong is. Eerder dit toernooi verloor hij echter al tweemaal binnen een half uur spelen. Dat is een kwestie van te snel spelen zonder goed te kijken naar de bedoeling van de zetten van zijn tegenstander. Hij werd dan ook moed ingesproken voor aanvang van deze 4e ronde: "Bart, doe het rustig aan." en "Bart, niet proberen om voor half negen thuis te zijn". En het werkte! Bart was een van de laatste spelers die nog bezig was. Pas in het verre eindspel werd hij overrompeld . Schaken is soms een kwestie van de juiste instelling dat bleek maar weer. Bart volgende week verwachten we een overwinning van je!

Terug naar de top. Mark van Putten had een klein voordeel met wit wat hij steeds meer uitbouwde. Lijdzaam moest zijn opponent toezien hoe Mark gewonnen kwam te staan. Hiermee behoud Mark de 100% score en doet hij aanspraak op de titel Kampioen van Goeree-Overflakkee 2004. Zijn concurrentie komt o.a. van Jacques Hennekes die met de witte kleur het mocht opnemen tegen Jaap Santifort uit Goedereede.  En Jacques speelde goed. Zijn tegenstander Jaap had de keuze om steeds meer achteruit te gaan met zijn stukken of een alles of niets aanval te lanceren. Hij koos voor het laatste. Met een dame, toren en een paard belaagde hij de vijandelijke koning. En met succes, Jacques moest secuur verdedigen om niet direct groot materiaal te verliezen.  Dit was zuur voor hem omdat hij een volle toren voor stond. Die toren had Jaap geofferd voor zijn aanval. Jacques kreeg het steeds moeilijker en tijdens een bezoek aan het toilet werd hij onderweg hoofdschuddend aangekeken. Niemand gaf meer een cent voor hem. Jaap kreeg het voor elkaar om het punt naar zich toe te trekken. Hij maakte het mooi af door met een pion te promoveren tot dame en een een zet later een nog mooiere zet te produceren wat de tegenstander de hand deed reiken.

De laatste partij van die avond ging tussen Michael van der Waal en Willem-Jan Tanis ook uit Goedereede. Deze plaats wordt expliciet genoemd omdat dit mooie stadje een echte schaakbolwerk aan het worden is. Steeds meer schaaktalent is hier te vinden. Willem-Jan en Michael speelde scherp spel en de enige manier om de partij te beslissen was eigenlijk de tijd. Iedere speler krijgt namelijk 1,5 uur bedenktijd per partij. Na het behalen van 35 zetten krijgt de speler er nog eenmalig 15 minuten bedenktijd bij. Een partij die dus om acht uur begint kan dus maximaal tot half twaalf duren. Dan is de bedenktijd van de spelers op. Diegene die als eerste zijn tijd verbruikt (de vlag valt dan) heeft automatisch verloren. De zetten werden steeds sneller gezet onder druk van de klok. Het getik klok steeds luider. Alle kijkers volgden ademloos het spektakel. Wie z'n vlag zou als eerste vallen? Willem-Jan had nog 2 minuten en Michael nog 1 schamele minuut. Wat nu? Er werd snel gezet zonder goed op te letten. Willem-Jan deed door de spanning een verboden zet . Hierop werd hij gewezen door  Michael. Normaal gesproken mag je zo'n zet opnieuw doen omdat deze onreglementair is. Maar Willem-Jan was zo van zijn apropos dat hij pardoes opgaf. Doorspelen had hem waarschijnlijk nog de winst gebracht omdat zijn tegenstander eerder door zijn tijd zou zijn geweest.

Uitslagen:

 Witspeler  Zwartspeler 
1  Mark van Putten  -  Ronald Sparreboom  1 - 0
2  Jacques Hennekes  -  Jaap Santifort  0 - 1
3  Michael van der Waal  -  Willem-Jan Tanis  1 - 0
4  Lendert van den Ouden  -  Martin Verolme  remise
5  Wilko Breen  -  Remon Huysmans  1 - 0 
6  Cees van den Nieuwendijk  -  Maart van der Waal  remise
7  Joost Boeter  -  Cees Smit  1 - 0
8  Frans Troost  -  Leon Struik  remise
9  Gert-Jan Zonneveld  -  Berend-Jan Bruggeman  remise
10  Jan van Genderen  -  Cees Bakelaar  remise
11  Marinus Bom  -  Louis Bengsch  1 - 0
12  Henk van Gils  -  Jan Verzijden  0 - 1
13  Bart Loosjes  -  Reinier van der Wende  0 - 1
14  Jan-Leendert Minnaar  -  Cesar van Prooyen  0 - 1
15  Hans Becker  -  Wim van der Staay  1 - 0
16  Mark Lagendijk  -  Leen Neleman  0 - 1
17  Jos Bosch  -  Daniel Mulder  1 - 0
18  Jan de Haan  -  Koert Wijnands  remise

De stand aan kop na 4 ronden is:

1 Mark van Putten 4 punten
2 Michael van der Waal 3,5 punt
3 Jaap Santifort 3,5 punt
4 Martin Verolme 3 punt
5 Wilko Breen 3 punt

We zien dat je waarschijnlijk software gebruikt die onze reclamebanners ontregelt. Dat vinden we jammer, de enige inkomsten die FlakkeeNieuws heeft zijn namelijk de inkomsten van reclame. Hiervan betalen we o.a. de kosten van de server waarop deze website staat en waardoor je dus het nieuws kan lezen wat je nu wilt lezen. Help ons door FlakkeeNieuws.nl te whitelisten in je adblocker en dus een uitzondering te maken voor deze website. Hartelijk dank!

Terug naar homepagina