Nu op de radio: Weekendmix

Noodweer brengt veel werk voor KNRM boten

U bekijkt nu een bericht uit het archief van FlakkeeNieuws van 2007 en ouder.

Het hevige noodweer van zaterdag 17 juli 2004 bracht veel werk voor de KNRM boten op Goeree. De reddingboot van Stellendam-buiten, de Prinses Margriet, werd al om 15.00 uur opgepiept door de Kustwachtpost van Ouddorp voor een visbootje met 2 personen, die ongeveer 4 mijl noordelijk van de boei MW 11 te kampen kreeg met motorpech.

 Het scheepje werd op sleeptouw genomen en naar de buitenhaven van Stellendam gebracht. Daar werd het afgeleverd bij de trailerhelling in de buitenhaven, vlak naast de aanlegsteiger van de reddingboot. Het was daarvandaan ook vertrokken.

De trossen werden net los gegooid van dat visbootje, toen de hevige onweersbui zich voordeed en op dat moment kwam de melding binnen van een catamaran in de problemen, met 2 personen aan boord, bij de Hinder. De reddingboot voer direct weer uit. Het was op dat moment bar en boos met een zicht van 20 tot 30 meter. De Prinses Margriet begeleidde de catamaran naar het strand van Rockanje en leverde hem daar af. Op dat moment kwam de volgende melding binnen van de Kustwachtpost Ouddorp. Een paar mijl van de Oosterboei was een visbootje met 3 personen aan boord in de problemen gekomen doordat tijdens het noodweer een drijvende tros in de schroef was terecht gekomen. Ook dat bootje werd op sleeptouw genomen en in de Stellendamse buitenhaven afgeleverd.

De reddingboot van Stellendam-binnen, de Willemtje, werd ongeveer 17.45 uur, tijdens het hoogtepunt van de hevige bui, opgepiept voor een zeilbootje van 5,60 meter met 3 jongens (18, 16 en 15 jaar oud) aan boord. Het werd gesleept door een visbootje bij de Bieningen, de ingang van het Spui. De jongens, die erg zomers gekleed waren, hadden het flink benauwd en waren doornat. Zij waren blij dat de reddingboot ze er afhaalde. Ze werden direct naar Zuidland gebracht waar de vader van één van de jongens ze stond op te wachten voor onderdak. De Willemtje voer weer terug naar het zeilbootje, nam de sleep over van het visbootje, zette een opstapper over en bracht ook het scheepje naar Zuidland.

Op weg naar deze actie hadden de opstappers een zeilbootje opgemerkt bij de Hoornse Hoofden. Het lag daar op de stenen tegen de dijk aan en was verankerd. Op de terugweg naar Stellendam namen ze dit bootje op sleeptouw en namen het mee naar hun eigen thuishaven. Op de achtersteven stond de plaatsnaam Hoek van Holland. Van de eigenaars ontbrak elk spoor en ook werd er niemand als vermist opgegeven, zodat we mogen aannemen dat de opvarenden van boord zijn gestapt en de dijk op zijn gelopen.

Omstreeks 17.15 uur, werd de bemanning van de reddingboot Griend door de kustwacht post Ouddorp opgepiept. In de omgeving van de Hals (Grevelingenmeer) zat een zeilboot in problemen. Op het moment van de melding was het windkracht 9 uit het ZW, zeer slecht zicht, onweer, regen en harde windstoten. Net onderweg naar de opgegeven positie kwam de melding dat er meerdere schepen in problemen verkeerden tussen de Hompelvoet en de Ossehoek. In overleg met de kustwacht werd besloten om daar eerst naar toe te gaan. Het bergingsbedrijf Okker ging met een van zijn schepen vanuit Bruinisse naar de Hals om aldaar hulp te verlenen. Ter hoogte van de Ossehoek zat het zeiljacht Casablanca, met 7 personen aan boord, aan de grond. Bij de Hompelvoet zat het jacht Sundancer, met aan boord 2 personen, aan de grond. Dit jacht zat kort bij een stenen dammetje. Besloten werd dan ook om eerst de Sundancer naar dieper water te slepen. In samenwerking met de RP 179 lukte dat. De Sundancer is vervolgens op eigen kracht naar de haven van Port Zélande gevaren.

Vervolgens kwam de melding dat het zeiljacht Fililustero (met 2 personen aan boord) schade had en door een ander zeilschip werd gesleept. Aan boord van deze boten zijn opstappers van de Griend gestapt. Onder begeleiding van de Lourens Visser (een reddingsboot van de Ouddorpse Reddingsbrigade) zijn deze schepen naar de haven van Port Zélande gevaren. In samenwerking met de RP 179 heeft de Griend vervolgens de Casablanca naar dieper water getrokken. Deze boot kon op eigen kracht naar Port Zélande varen. De Griend heeft toen de Fililustero langszij vastgemaakt en deze de haven van Port Zélande in gesleept.

Na deze actie kwam de melding dat er in de omgeving van de Middelplaat een zeilboot op drift was geraakt. Deze boot, de Foxkof met aan boord 2 personen, is ook naar dieper water gesleept. Ook deze boot kon op eigen kracht haar weg vervolgen.

Op de terugweg naar Ouddorp kwam de melding dat er in de omgeving van de Stampersplaat een omgeslagen zeilboot dreef. Dit bootje, een zgn. Laser, was aldaar aangetroffen door een Duits motorschip. Daar er bij de kustwacht geen melding van vermissing bekend was is er geen zoekactie op touw gezet en is het bootje door de Griend meegenomen richting Ouddorp. Onderweg kwam de melding dat het bootje afkomstig was uit de haven van Port Zélande. Het scheepje is aldaar afgeleverd. Omstreeks 22.00 uur stond de Griend weer in de loods in Ouddorp.

We zien dat je waarschijnlijk software gebruikt die onze reclamebanners ontregelt. Dat vinden we jammer, de enige inkomsten die FlakkeeNieuws heeft zijn namelijk de inkomsten van reclame. Hiervan betalen we o.a. de kosten van de server waarop deze website staat en waardoor je dus het nieuws kan lezen wat je nu wilt lezen. Help ons door FlakkeeNieuws.nl te whitelisten in je adblocker en dus een uitzondering te maken voor deze website. Hartelijk dank!

Terug naar homepagina