Een persoonlijk verslag van de 15e Omloop

U bekijkt nu een bericht uit het archief van FlakkeeNieuws van 2007 en ouder.

Dick van Vuuren liep de vijftiende Omloop van Goeree-Overflakkee op 20 en 21 augustus 2004. Hij was de laatste binnenkomer. De fanatieke loper maakte een persoonlijk verslag...

18:52 uur – 0,0 km
Om 19:00 uur zal de start zijn. Voor deze derde lustrumtocht is Lee Towers uitgenodigd om het startschot te geven. Vooraf zingt hij nog een versje voor ons. En blijkbaar omdat alle kunstenaars een eigen mening hebben over regels en afspraken, lost hij om 18:53 uur het schot waarmee deze 15e Omloop Goeree-Overflakkee van start gaat.

18:55 uur - 0,1 km
De ruim achthonderd lopers zetten er meteen flink de pas in. Ik ben één van die lopers, rugnummer 275, en voel me direct verbonden met de anderen, die er ook voor gekozen hebben om die 110 kilometer in de komende 24 uren af te leggen. Te voet. Uitgezwaaid en succes gewenst door honderden, misschien wel duizenden toeschouwers.

19:10 uur - 2,5 km
Al snel ligt Ooltgensplaat achter ons. We lopen een stukje over klinkers, dan wat asfalt, en daarna het gras op. Opeens zie ik langs de route een oud-Zoetermeerder staan. Even handen schudden, babbelen en dan gauw weer met de meute mee.

19:25 uur - 4,5 km
We komen bij een drukke autoweg. Vlak daarvoor gaan we even naar links, en via een donker schapentunneltje komen we aan de andere kant weer te voorschijn. Even een dijk opklauteren, en we hebben een prachtig uitzicht op de Tien Gemeten. Schitterende avondzonnestralen in een lucht met steeds meer blauw.

20:10 uur - 8,1 km
We lopen om de haven van Den Bommel, en langs Stad aan het Haringvliet en de windmolens naar de haven van “Meneerse” (Middelharnis). Het is donker geworden. Maar wat een drukte! Prachtig! In een open vrachtwagen laten verschillende lopers zich masseren. Leuke show, maar ik voel er niet voor. Broodje ham, beker melk en banaan, en dan weer gaan. Naar de eerste controlepost.

22:08 uur - 18,0 km
We lopen langs het kanaal naar Middelharnis. Daar wacht ons opnieuw een enthousiast onthaal. Rijen dik staan de mensen ons aan te moedigen. Moeten jullie niet gaan slapen!? Via Sommelsdijk lopen we weer terug naar de kust, de dijken op. Net als de (andere) schapen. Verder gaan we: Dirkslandse Sas, Scheelhoek. Het weer blijft perfect. Niet te warm, zeker niet te koud.

01:05 uur - 34,7 km
Bij de vishal van Stellendam is warm eten. Ik neem een bord spaghetti en een roomsalade, en natuurlijk melk. Ik neem een kwartiertje de tijd om te eten, want dat heb ik wel verdiend na 35 kilometer, vind ik. Ook hier is weer veel en enthousiast publiek. Mensen, ga toch slapen! Laat je niet uit je bed houden door een stelletje wandelaars!

01:45 uur - 37,0 km
We komen in de buurt van de duinen. We lopen op een echt aardedonkere weg naar de Kwade Hoek. Die naam voorspelt niet veel goeds! En inderdaad, als we een poosje in het duin lopen, gaat het onweren. Het komt vanaf de zee en beweegt onze richting op. Gelukkig drijft de bui wat naar het noorden – prima, op Voorne houden ze nu toch geen Omloop! Af en toe spettert het wat, maar daarvoor doe ik mijn regenjas niet aan. Het zal toch wel meevallen!?

02:50 uur - 42,0 km
Plotseling begint het hard te waaien. Vrijwel direct stort de regen neer. Vliegensvlug probeer ik de regencape over m’n rugzak te krijgen. Blijft dat ding weer steken. En de back-up van het computersysteem van m’n werk, die ik heb meegenomen, zit ook in de rugzak. Die mag zeker niet nat worden. En mijn knie protesteert weer eens. Met wanhopig rukken en trekken heb ik het ding eindelijk over m’n rugzak heen. Tegelijk voel ik het water langs m’n broek in m’n schoenen lopen. Kletsnatte voeten.

03:08 uur - 43,3 km
Kort daarop kom ik bij de achtste post: de Reddingsbrigade. Daar zijn ze ook overvallen door de hoosbui. Het registratiesysteem doet het net weer als ik er aankom. De koffiemelkpoeder is alvast voorgeweekt. Nou, de koffie smaakt er niet minder om! Broodje ham, broodje kaas, banaan, water, en op naar het Noordzeestrand. Een eind verder op de zee drijven verschillende onweersbuien. Het licht van de schijnwerpers is niets vergeleken met de felle bliksemschichten. Dan word je klein op het strand!

05:00 uur - 51,4 km
Na een lekkere strandwandeling, flink uitgewaaid en schoongespoeld, gaan we de Brouwersdam op, naar Port Zélande. Felle buien en een stevige wind begeleiden ons naar het beginpunt van de tweede helft. Weer een heleboel mensen, die zorgen dat de wandelaars niet het gevoel krijgen ‘moederziel alleen’ te lopen. Fantastisch, dat mensen daar hun nachtrust voor opofferen! In Port Zélande trakteer ik mezelf op een extra lange, luxe pauze. Bijna een half uur op een makkelijke rieten stoel! Eten en drinken: voor alles is gezorgd.

06:30 uur - 55,6 km
Na de lange pauze regent het nog. Aan de grote plassen te zien, moet het ongeveer de hele tijd hebben geplensd. Telefoon. Debbina vraagt hoe het gaat. Ik vertel enthousiast dat ik al over de helft ben. Daar is ze heel blij om. Ze wenst me succes, en gaat Wilco helpen de koeien te melken. Als ik de Brouwersdam bijna weer af ben, belt Sandra. Ze is ook benieuwd hoe het gaat. Ik vertel dat ik ruim over de helft ben, en wel ruim op tijd binnen zal zijn. Zij wenst me ook succes, en gaat naar ‘haar ziekenhuisje’.

07:45 uur - 62,0 km
Even lijkt de regen te minderen, maar al snel striemt het weer om mijn oren. En ja hoor: Waarom doe ik dit eigenlijk. Waar ben ik mee bezig! Nòg vijftig kilometer! Ik denk dat ik er maar mee stop. Wat is daar nou eigenlijk erg aan!

08:15 uur - 64,5 km
Bij Ouddorp-Haven drink ik bouillon. Ik stop een banaan in m’n zak. Dan loop ik de dijk weer op. Tsjongejonge, wat kan het hier tekeer gaan, zeg! Regen, wind. Telefoon. Ik probeer het ding te pakken, maar kom in de knoop met m’n regencape. De bel stopt, maar niet voor lang. Inmiddels ben ik uit de knoop. Het is Dea. Ze vraagt hoe het gaat. Slecht!  Daar is ze stil van. Ik zeg dat ik denk dat ik er maar mee stop. Veel meer kan ik niet zeggen. De tranen staan in m’n ogen. Ik zeg alleen nog ja of nee, en beloof te bellen als ik opgehaald wil worden. Doei!

09:05 uur - 67,5 km
Ik worstel weer verder, maar toch op een andere manier. Stoppen!? Ikke? Ja: durf op tijd te stoppen. Ik weet het. Maar ergens knaagt het toch. Opgeven? Uitvallen? Nou ja, ik zie wel. Eerst maar doorlopen naar de volgende post. Langs de dijk gaan zitten schiet ook niet op.

09:19 uur - 69,0 km
Op de één of andere manier (te voet, denk ik) kom ik bij de volgende controlepost. Onderaan de dijk. Ik daal af (nou ja, ik kom beneden), laat m’n kaart scannen en geniet op een stoel van een beker koffie. De Omloop Radio, die daar aan staat, zorgt intussen voor opbeurend bericht: er staat overal in de Slikken zo’n 10 à 15 centimeter water. De deelnemers mopperen erover, volgens de radio. Nou, als je er niet doorheen wilt, stop je toch? Niemand die je dat verbiedt!

09:24 uur - 69,0 km
De Slikken. Daar ben ik nu aangeland. De regen is ongeveer gestopt, en hier staat ook veel minder wind. Ja, er is wel behoorlijk wat water. In het begin loop ik zoveel mogelijk over polletjes zeegras (of andere groene plantjes), maar na een paar kilometer kan het me eigenlijk niet zoveel meer schelen. Ik loop nu meer in een rechte lijn, totdat m’n hele schoen onder water verdwijnt en ik m’n voet bovenlangs weer nat voel worden. Ik besluit om toch maar om de grootste plassen heen te lopen.

10:20 uur - 73,0 km
Na een uur komen we bij prikkeldraad. Er staan strobalen bij, en ook iemand om ons te helpen met overstappen, en om de koeien aan de andere kant een beetje op afstand te houden. Wat zijn dat een nieuwsgierige beesten, zeg!

10:28 uur - 73,6 km
Als ik bij de dijk gekomen ben, neem ik weer wat te eten en te drinken. Ik zie een lege stoel, dus daar plof ik op neer. De meneer naast me vertelt dat hij op de radio hoorde dat het zo nat is in de Slikken, dus dat hij daarom vlug hierheen gekomen was. Een begeleider dus, begrijp ik. Mooi werk: als je zelf niet kunt meelopen, maar toch iets van de sfeer wilt proeven. Na een korte groet probeer ik weer te gaan staan. De tweede poging lukt. Ja, het lopen gaat automatisch, maar gaan staan… daar moet ik nu goed bij nadenken!

11:33 uur - 78,1 km
Om ongeveer half twaalf passeer ik de Diederikseweg. Wat later bel ik Dea op, om te vertellen dat het wel aardig gaat, en dat ik toch maar doorloop. Daar is ze verbaasd en blij over, dat merk ik wel. Ik zie gauw genoeg of ik nog op tijd binnen kan zijn. Handig, zo’n weerbestendig routekaartje!

12:00 uur - 80,0 km
Inmiddels loop ik bijna helemaal op de automatische piloot. De zon schijnt lekker, ontdek ik opeens. Een poosje loop ik zonder jas, maar zeker bovenop de dijken vind ik het toch aan de frisse kant.

12:38 uur - 83,0 km
Bij Herkingen maak ik even een praatje met een oudere man, die de andere kant op loopt. Hij vraagt of het echt zo erg was in de Slikken. Ik vertel dat er inderdaad nogal wat water stond. Dus ’t was echt bikkelen, zegt die man. Nou, dan zijn jullie nu allemaal bikkels!

12:45 uur - 83,5 km
Bij Van der Velden vangt de dame van de catering me prachtig op. Ze vraagt wat ik wil, maar eigenlijk kan ik even niks zeggen. Bordje soep? Knikken. Drinken? Knikken: melk graag. Toetje? Knikken. Fruit? Nee, straks misschien. Ik krijg een dienblad mee en zoek een plekje aan de tafels. Zo, nu eerst die schoenen uit. Sokken uit. Zolen eruit en met blote voeten eten (nou ja…). Beetje koude grond wel, maar ja, je moet wat! Ik geniet op m’n gemak van eten en drinken.

13:05 uur - 83,6 km
Daarna zoek ik m’n droge sokken op, zolen in de schoenen (kletsnat nog allebei) en weer gaan. Heel langzaam beginnen! Waterfles vullen, fruit meenemen, kaart scannen en dan voetje voor voetje de dijk op. Na een paar kilometer moeten we over een hek klimmen, wat niet open kan. Nou ja, doe maar. Ik wil toch wel die kant op! Weer wat verderop komen we bij een schapentunneltje, net als gisteravond. Gisteravond?! O ja…

15:47 uur - 94,7 km
Bij Oude Tonge zijn veel mensen op de Kaai. De laatste drie kilometer hiervoor liep ik zo ongeveer op m’n tandvlees - zon en geen wind. Ik vraag weer om koffie, en drink die op in de schaduw. Even een beetje afkoelen. Na een poosje hijs ik mezelf weer overeind. Ik loop nu een paar kilometer vlak achter drie mensen, van wie één met twee wandelstokken. Dit tempo bevalt me wel, en als ik het goed heb ben ik dan netjes op tijd binnen. Ja, dat lijkt me wel aardig: als allerlaatste binnenkomen.

17:56 uur - 104,5 km
Bij de volgende eetpost heb ik wel zin in bouillon. Het is nog vijf kilometer, en een paar minuten voor zes, dus dat moet lukken. Ik ga even in het zonnetje zitten genieten. Opeens hoor ik een harde brul: Ho! Vlak daarna een gigantisch kabaal. Rijdt er een auto achteruit tegen een afvalton. De schade valt mee, zo te zien.

18:02 uur - 104,5 km
Nou, dan ga ik maar weer. Opnieuw vergeet ik na te denken bij het opstaan. Ik plof bijna weer terug. Een vriendelijke man schiet me te hulp, en daar ga ik. Op naar De Plaat! Volgens mij ben ik nu echt de achterste. Twee dames van de EHBO komen bij me lopen, en bevestigen dat. Even later komt ook die auto met bezems achter me rijden. Een eindje voor me lopen twee andere dames. De ene draagt een paar bossen bloemen, de andere stopt regelmatig om een buiging te maken: last van de knieën, blijkbaar. Langzaam komen we dichterbij.

18:40 uur - 107,5 km
Plotseling duikt een man met een microfoon op. “Gewoon doorlopen”, waarschuwen de Rode-Kruis-dames. En de man zegt het zelf ook al: ik loop mee. Eerst loopt hij een poosje mee met de buigende dame voor mij, en dan ontdekt hij mij ook opeens. Hij blij: dan zijn er twee laatsten! Na een poosje gaan de dame (Angela) en ik samen verder lopen, begeleid door de EHBO-ers en de radioman.

18:50 uur - 108,4 km
Een helikopter cirkelt boven ons, een grote camera loopt voor ons, een microfoon loopt achter ons, overal mensen om ons heen. Wauw, dat is leuk! We verzinnen allerlei dingen om tegelijk aan te komen bij de finish. Opeens zie ik Dea aan de kant staan. Met een bos bloemen. Joepie! Binnengehaald! Dankjewel! Ik kijk op m’n horloge, en word nu toch wat nerveus. Tandje bij? vraag ik aan Angela. ”Ja!” En direct verhogen we ons tempo tot ongeveer zeseneenhalf. Met dit tempo lopen we de Voorstraat in, het podium op, waar onze weg wordt geblokkeerd door microfoons en… de medaille!

19:00 uur - 109,5 km
Goeree-Overflakkee, ik zal je nooit vergeten! Het was groot(s)!

We zien dat je waarschijnlijk software gebruikt die onze reclamebanners ontregelt. Dat vinden we jammer, de enige inkomsten die FlakkeeNieuws heeft zijn namelijk de inkomsten van reclame. Hiervan betalen we o.a. de kosten van de server waarop deze website staat en waardoor je dus het nieuws kan lezen wat je nu wilt lezen. Help ons door FlakkeeNieuws.nl te whitelisten in je adblocker en dus een uitzondering te maken voor deze website. Hartelijk dank!

Terug naar homepagina