2,3 Miljoen euro voor visserijregio Stellendam

De provincie zuid-Holland heeft bij de algemene beschouwingen op 11 november 2009 besloten de visserijregio Stellendam te steunen.

In totaal is ca 2,3 miljoen euro beschikbaar om de regio een economische en ecologische impuls te geven; 1,5 miljoen afkomstig van het ministerie van Verkeer en Waterstaat en het Gemeentelijk Havenbedrijf Rotterdam (als compensatie voor de aanleg van de Tweede Maasvlakte), en 0.8 miljoen euro afkomstig van het Europees Visserij Fonds.

Wethouder van der Vlugt (CDA) reageert verheugd op het besluit van de provincie. "Voor de regio zijn deze gelden van groot belang. Nu de provincie haar coordinerende rol oppakt, krijgt de regio de financiele impuls die zij op dit moment verdient". Om de visserij weer op de provinciale agenda te zetten, hebben wethouder Van der Vlugt en Johan Nieuwenhuijzen, directuer van de visafslag, de afgelopen periode geinvesteerd in de contacten met de provincie. De provincie was in eerste instantie erg terughoudend omdat zij visserij niet tot de provinciale taken rekent. "De visserij staat nu in ieder geval weer op het netvlies van alle fracties", aldus Wethouder Van der Vlugt.

Met steun van de gemeente is voor de uitvoering een lokale groep opgericht met hoofdzakelijk vertegenwoordigers uit de visserijsector. Voorzitter van deze lokale groep is Johan van Nieuwenhuijzen. Van Nieuwenhuijzen: "Deze gelden zijn een extra stimulans om te investeren in duurzaamheid, innovatie en in verbetering van de werkgelegenheid. De bal ligt nu bij de ondernemers. Zij zijn verantwoordelijk voor de andere helft van de investeringen. "Gezien de innovatieve initiatieven van de laatste jaren heeft hij daar alle vertrouwen in.

De eerste middelen komen overigens pas in de tweede helft van 2010 beschikbaar. De noodzakelijke procedures bij het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit maken een eerdere openstelling niet mogelijk.