Nu op de radio: Ons Eiland, Altijd Dichtbij

Aanleg bunkerroute gestart

Foto behorende bij Aanleg bunkerroute gestart
Foto behorende bij Aanleg bunkerroute gestart
Foto behorende bij Aanleg bunkerroute gestart

Onder het toeziend oog van vele belangstellenden heeft wethouder Bert Tuk, gemeente Goedereede, op 8 september 2011 het startsein gegeven voor de aanleg van de ‘Bunkerroute'. De diverse aanwezigen kregen onder begeleiding van Jack Westhoeve, Stichting WOII Goeree-Overflakkee, als eersten een uniek kijkje in de bunkers en hun geschiedenis.

Het bunkercomplex lag vroeger op een zeer strategische positie en beschikt daarom over unieke elementen die nergens anders in Nederland in de Atlantikwall te vinden zijn. Duidelijk is dat het bunkercomplex met recht een niet te missen cultuurhistorische bezienswaardigheid gaat worden.

In diverse toespraken en presentaties, voorafgaand aan de starthandeling, werd de meerwaarde van het bunkercomplex voor het Grevelingengebied als geheel en in combinatie met andere initiatieven in de Grevelingen benadrukt. Zowel Marc Beets, programmamanager Zicht op de Grevelingen als Bert Tuk, wethouder Goedereede, schetsten de grote cultuurhistorische, recreatieve en ecologische waarde van het complex. Cees de Lange, districtshoofd Staatsbosbeheer, benadrukte dat de aanleg van de Bunkerroute laat zien dat genoemde waarden daadwerkelijk met elkaar te integreren zijn en het daarmee een voorbeeldproject is.

Bunkercomplex
Het bunkercomplex werd in 1942 en 1943 gebouwd als onderdeel van de Atlantikwall. Nu lastig voor te stellen, maar het complex lag vroeger aan zee. Het hart van het complex bestaat uit vier zware bomvrije bunkers. Hier stonden de kanonnen, die naar verschillende platforms konden worden gereden. Ook was er ruimte voor 77 man, in de praktijk bleven er ongeveer 20 man. Om hen te onderhouden, bouwden de Duitsers een proviandbunker en watertanks in de duinen. Verder was het geheel goed beveiligd. Aan de landkant was een mijnenveld aangelegd, rondom stond een hekwerk van prikkeldraad.

In de afgelopen jaren is het merendeel van de bunkers onder het zand verdwenen, waardoor ze goed bewaard zijn gebleven. Er zijn zelfs originele details tevoorschijn gekomen, zoals camouflageverf. Sommige bunkers worden door een kolonie vleermuizen gebruikt om te overwinteren. Om deze te beschermen heeft Natuur- en Recreatieschap de Grevelingen deuren geplaatst, waardoor de vleermuizen in- en uit kunnen vliegen maar niet verstoord kunnen worden tijdens de winterslaap.

Toegankelijk
Natuur- en Recreatieschap de Grevelingen draagt in samenwerking met Staatsbosbeheer en Stichting WOII Goeree-Overflakkee zorg voor het toegankelijk maken van het bunkercomplex, inclusief de aanleg van de wandelroute. Om deze cultuurhistorische objecten beleefbaar te maken is een aantal van deze bunkers inmiddels weer zichtbaar gemaakt. Het project wordt uitgevoerd met subsidie van Stimuleringsregeling Voordelta en is onderdeel van een groot programma, Zicht op de Grevelingen, dat zowel economie (toerisme en recreatie) als ecologie (natuurwaarden en landschapswaarde) in de hele Grevelingen versterkt en door het Natuur- en Recreatieschap de Grevelingen geïnitieerd is.