Nu op de radio: Archipel bij nacht

Afscheid voorzitter De Jonge Spartaan

Op vrijdag 2 november 2012 was de jaarlijkse ledenvergadering van voetbalvereniging De Jonge Spartaan. De goed bezochte vergadering had een traditioneel aantal interessante zaken op het programma staan. Het bestuur heeft weer verantwoording afgelegd over het gevoerde beleid. Naast het jaarverslag en het financiële verslag en de begroting voor het komende jaar en het besluit om als goede doel volgend seizoen de Voedselbank te steunen uit de opbrengst van de Club van 15/50 was het agendapunt "Benoeming bestuursleden" dit keer een bijzonder punt.

Naast de benoeming van twee nieuwe bestuurleden, die ondertussen al binnen het bestuur werkzaam waren, en de herbenoeming van twee herkiesbare bestuursleden kwam aan de orde het aftreden van de voorzitter van het eerste uur: John Troost. Al sinds de oprichting vervulde John Troost zijn functie met verve. Aan heel veel werkzaamheden heeft John zijn steentje bijgedragen en hij heeft daarin een vaak niet te onderschatten rol in gehad: trekkersrol in het zoeken naar een geschikte plaats voor- en het realiseren van het voetbalcomplex, visie op de toekomst, inbreng in het jeugdvoetbalbeleidsplan.

Toch staan deze projecten in schril contrast met andere bezigheden waarbij hij allemaal betrokken was. John was niet bepaald een 'dure pakken voorzitter'. Ook was hij regelmatig te zien in kluskleding. Zijn zakelijke aanpak heeft vooral zijn vruchten afgeworpen bij het tot stand komen van de kantineloods op De Zuidwester, het aanschaffen en afbouwen van de kantine op De Zuidwester, het bemiddelen tot het krijgen van speelvelden op de Edison, het verkrijgen van nog meer velden op de Edison, het vergroten van onze kantine op de Edison, aanschaffen lichtmasten, meubilair, onderhandelen op het gebied van financiële verplichtingen, enzovoort. Van grondwerker tot inkoper, van schilder tot elektricien, niets was hem vreemd.

Dit zijn dan nog slechts enkele van de vele taken die John op zich genomen heeft. In vele verenigingen is de voorzitter een bestuurder die vooral goed moet kunnen delegeren. John is echter net zoveel een doener als een bestuurder. Hij kan het maar moeilijk verdragen als er iets fout gaat binnen de vereniging of niet loopt zoals gewenst.

"We kunnen wel met zekerheid stellen dat, daar waar De Jonge Spartaan nu staat, zijn inbreng en toegevoegde waarde heel groot is geweest." Na een boeiende toespraak van vicevoorzitter Jan van der Welle stelde het bestuur voor om John de titel erevoorzitter toe te kennen. De aanwezigen steunden dit voorstel door middel van een staande ovatie.

Vermeld dient ook nog te worden dat twee leden van De Jonge Spartaan gehuldigd werden als Spartaanse Ridder vanwege hun grote inzet voor de vereniging. Dit waren Marijn Nagtzaam (verzorger, organisator) en Huug van den Nieuwendijk (harde werker op allerlei gebied, vooral achter de schermen).